Algele roșii comestibile pot fi soluția pentru eliminarea gazului metan emanat de vite. Un startup din Australia va comercializa o variantă sintetică, mai ieftină
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie de la Matthias Zomer: Pexels
Fotografie de la Matthias Zomer: Pexels
Pentru a preveni vacile să emane metan, industria cărnii experimentează adăugarea de alge marine în hrana lor. Dar recoltatorii de Asparagopsis, algele roșii comestibile care împiedică formarea gazelor cu efect de seră în burțile bovinelor, ar putea avea dificultăți să satisfacă cererea uriașă. Un startup australian, Rumin8 Ltd., oferă o alternativă sintetică care imită efectele algelor marine.  

Metanul este a doua cea mai mare cauză a încălzirii globale, iar animalele contribuie cu aproximativ 32% din emisiile generate de comportamentul uman. Doar numărând cele 1,5 miliarde de vaci pentru carne la nivel global, înseamnă că doar aceste anumale emană 231 de miliarde de kilograme de metan în fiecare an. Oferirea de alge în hrana lor ar putea reduce cu 98% din emisiile lor de metan, potrivit unui studiu.

Descoperirea relativ recentă a puterii de distrugere a metanului pe care o deține Asparagopsisul a dat naștere unui nou sector de fermieri marini și producători de aditivi pentru hrana animalelor. Algele marine durează aproximativ patru luni pentru a fi gata de recoltare și necesită suprafețe vaste de apă pentru a crește; agricultura intensivă ar putea avea efecte negative asupra altor vieți acvatice. Și nu este ieftin: un raport al Commonwealth Bank din Australia din septembrie a estimat că producția suficientă pentru un an de aprovizionare cu alge marine numai pentru industria cărnii de vită a țării ar putea costa între 89 milioane - 1,1 miliarde de dolari americani, notează Bloomberg.

Rumin8, cu sediul în Perth, aduce pe piață produse care conțin bromoform, ingredientul activ din algele marine care inhibă producția de metan și sunt fabricate în laborator, nu în ocean.

Testele de laborator efectuate de Rumin8 au arătat că aditivul poate reduce emisiile de la vaci cu peste 95%, spune David Messina, co-fondator și director executiv. Produsul final nu va costa mai mult de 10% din valoarea unui animal de-a lungul vieții sale, spune el. Testele pe animale la scară largă sunt programate până la finalul acestui an și anul viitor. Rumin8, care este susținută de firma de capital de risc Prelude Ventures LLC din San Francisco și de gigantul australian de pensii Aware Super Pty, se așteaptă să înceapă producția în Australia de Vest în 2023.

Unii oameni de știință îndeamnă totuși la prudență în ceea ce privește utilizarea algelor marine și a alternativelor sintetice din cauza nivelurilor lor ridicate de bromoform, care este interzis prin Protocolul de la Montreal, tratatul de mediu din 1987, care a identificat substanțele chimice care epuizează stratul de ozon. „Când lumea realizează că s-ar putea să producem substanțe chimice care epuizează stratul de ozon pentru a rezolva metanul, ei bine, nu știu dacă cineva se va bucura de asta”, spune Richard Eckard, profesor de agricultură durabilă la Universitatea din Melbourne. „O mare parte din aceste soluții ar trebui să fie încă în faza de cercetare, nu în faza de comercializare.”

Raport climatic. Australia trage un semnal de alarmă în privința temperaturilor și a dezastrelor naturale

Un raport australian privind clima este catalogat drept un "apel de trezire" înfricoşător, date fiind concluziile acestuia. 

Creşterea temperaturilor alimentează o degradare generală a mediului înconjurător în Australia şi agravează dezastrele naturale, avertizează un raport guvernamental publicat miercuri, transmit Agerpres și AFP. Schimbările climatice antrenează, de asemenea, o topire lentă a regiunilor alpine fragile de pe imensul continent, contribuind, în acelaşi timp, la o acidificare a oceanelor şi la o creştere a nivelului mării, conform raportului asupra stării climei.

Climatologul Ian Lowe a calificat raportul drept un "apel de trezire" înfricoşător pentru Australia, a cărei creştere economică depinde în mare măsură de exporturile de gaze şi cărbune.

"Amploarea schimbărilor demonstrează că îmbunătăţirea consumului nostru energetic reprezintă o prioritate urgentă", a spus cercetătorul. "De asemenea, trebuie să ne reducem exporturile de cărbune şi gaze", a adăugat el.

Raportul, rezultatul unei cooperări între serviciile de meteorologie ale guvernului şi agenţia ştiinţifică naţională, estimează că în Australia clima s-a încălzit, în medie, cu 1,47 grade Celsius de la începutul înregistrărilor acestor date, în 1910.

Ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a consideră acest lucru îngrijorător. "Pentru mediul nostru, pentru comunităţile noastre, acest raport întăreşte necesitatea unei acţiuni urgente privind schimbările climatice", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel