Alfred Bulai: Nicușor Dan va fi împins să fie candidatul dreptei la prezidențiale. Uite ce a făcut după anunțarea rezultatelor! /video
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
În cadrul emisiunii "Nod în Papură" din data de 15 iunie, jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre cele mai importante arme ale unui politician - capacitatea de negociere și colaborarea.

Înseamnă politica adevărată compromisuri sau trebuie să-i reprezinți doar pe cei care te-au votat? La această întrebare vor încerca să dea răspunsul și protagoniștii emisiunii, trecând, bineînțeles, și prin "cartoful fierbinte" al alegerilor prezidențiale - Nicușor Dan.

Alfred Bulai: Giorgia Meloni în Italia a fost radicală, dură. Apoi s-a mai liniștit pentru că încerci să joci cu ceilalți. Nu poți să fii Gică Contra.

Asta înseamnă să fii politician. Trebuie să știi să [n.r., negociezi], nu doar să arunci cu pietre în campanie. Trebuie să știi să și conduci și să ajuți țara, comunitățile tale.

La fel și la nivel local. Din punctul ăsta de vedere, eu sunt fanul ideii că trebuie să existe înțelegeri între politicieni, inclusiv la nivel local. Prima problemă e că domnule, n-o să fie [n.r., majoritate], că nu se înțeleg la consiliul local... Prima treabă a primarului este să-i ajute să se înțeleagă. Că ăsta e scopul.

Vezi, Clotilde Armand a fost exemplul tipic în ultimii patru ani. Deci, niște oameni te-au votat pe tine. OK, jos pălăria pentru ei, n-am nicio problemă, așa e normal în democrație. Dacă jumătate dintre ei sau mult mai mulți nu te-au votat, nu înseamnă că nu mai sunt reprezentați, că sunt niște oameni care îi reprezintă și pe ei. Adică, nu poți să spui că gata, noi am câștigat... Că e o chestie de cultură democratică elementară.

Citește și - Moment de reculegere pentru Oltcit. Ce i s-a întâmplat lui Bulai cu mașina la o ploaie /video

Val Vâlcu: Mie mi se părea că discursul doamnei Clotilde Armand este unul extremist. De tipul: Numai eu am dreptate. Restul nu... Asta dă, în opinia mea, extremismul la nivel de discurs.

Alfred Bulai: Auzi, dau mereu exemplul ăsta cu Funar. Atenție, Funar nu era campionul democrației. Funar, în ultimul mandat, pentru toate propunerile lui din consiliul local a obținut unanimitate. Atenție, cu UDMR, PSD, PDSR, PNL împotrivă, da? Apoi ieșeau critici, interviuri și înjurături în spațiul public.

După care apărea hotărârea de consiliu local cu ce a vrut Funar, cu o fundație care primea nu știu ce etc. Lumea zice: domnule, e golăneală. Păi nu e golăneală, mă, că asta-i politica. Pentru că, la urma urmei, și ăla maghiar, și ăla liberal trebuiau să fie reprezentați de niște oameni acolo. Și ăia au luptat și au zis: domnule, OK, dar primim și noi ceva pentru comunitățile noastre? Pentru că, atenție, asta e politica.

Val Vâlcu: Va face chestia asta Nicușor Dan în noul mandat? În vechiul mandat a fost mai aproape de Clotilde decât de viziunea pe care tocmai ai împărtășit-o.

Citește și - Motiv de concediere la PRO Tv: Avea televizorul deschis pe alt canal

Alfred Bulai:  După mine, Nicușor Dan nu va spune acest lucru. Va fi împins să fie candidatul dreptei [n.r., la prezidențiale], că nu există altul pentru dreapta. Nu uita, are cel mai important atu în acest moment față de PSD și PNL: că este independent. Și, atenție, uite cum a jucat-o în seara alegerilor: Nu s-a dus la el acasă, știi? A stat în Cișmigiu, adică n-a avut nicio treabă.

1. Sursa: cap... (nicusor-dan-la-cismigiu_18601600.jpg)

Alfred Bulai: A spus eu stau aici, cu prietenii mei. A trebuit să-l întrebe lumea dacă celor care l-au susținut nu le zice nimic. A, da, mulțumesc mult, răspunde el. Știi, adică a mulțumit bucureștenilor. Acesta a fost un mesaj de independent.

Află mai multe aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel