Alfred Bulai, cifrele coronavirusului: Dacă facem o comparație cu România...
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Sociologul Alfred Bulai vorbește despre mortalitatea COVID-19, după ce pandemia a afectat majoritatea statelor de pe glob.

„Păi să vorbim puțin de virusul ucigaș. În acest moment numărul deceselor datorat pandemiei este în România de 0.0006 % din total populație, sau dacă vrem, 0.0096 % din decesele din acest an. Altfel spus, au murit circa 60000 de oameni de la începutul anului până acum, majoritatea din cauza unor boli grave de inimă, cancer, diabet, etc. și doar 120 – 130 de persoane din cauza Covid19. Da, în medie mor 700 de oameni pe zi în România, peste 40 din cauze respiratorii și astea în mod obișnuit. Surpriză?, În România înregistrăm în jur de 250000 de decese anual. Uriașa majoritate a acestora fiind cauzate de o boală. Stupoare! Da, în general se moare aproape exclusiv (99 % din decese) datorită unor boli.

Între cei 250000 sunt și circa 2000 care au decedat în accidente rutiere, cam două trei sute datorită crimelor și a altor morți violente, restul însă mor doar din cauza unei boli. Evident, nu atât de nobile precum acest virus chinezesc. Mai bine de jumătate din decese sunt cauzate de probleme cardiace, o altă mare parte este dată de cancer, diabet, complicații respiratorii etc. Reținem însă că noi am oprit economia din cauza a mai puțin de 200 de morți. Să luăm însă cazul primei țări infectate cu COvid19, China.

Au murit cam 3300 de omeni, să spunem noi 4000. China are o populație de un miliard și trei sute de milioane de locuitori. Au murit cu alte cuvinte 2 oameni la un milion. Cred că în închisorile din China mor mult mai mulți, dar astea este altă treabă. Dacă facem comparația cu România care are o populație cu mult mai mică este ca și cum ar fi murit la noi 40 de oameni. Acum vreun an într-un singur accident de microbuz au murit vreo 10.

Adică într-o zi un sfert din acest număr. Ce era oare așa grav în China. Desigur, aceștia erau focalizați într-o zonă relativ restrânsă, dar ne putem întreba ce alte morți se înregistrează în China. Câți or muri de infarct, ciroză, cancer ovarian etc.?”, a transmis sociologul Alfred Bulai, pe blogul personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel