Alexia avea 19 ani și a murit chiar de ziua ei, pe E85. Ce cadou le-aș face, dacă aș fi părinte, copiilor mei la 18 ani, în loc de mașină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/galben-galbena-expresie-faciala-ma-ina-720815/
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/galben-galbena-expresie-faciala-ma-ina-720815/
Alexia avea 19 ani și a murit chiar de ziua ei.

Încă un destin frânt pe E85, în țara în care pe șosele se moare de parcă suntem în război. Iar Alexia este unul dintre copiii care, la 18 ani, au primit cadou, de la părinți, o mașină.

Știrile în care aflăm că un tânăr de 18-19-20 de ani moare pe șoselele din România au devenit deja banale. La fel ca buletinul informativ cu numărul bolnavilor de Covid-19. Pe nimeni nu mai interesează. Sunt doar niște numere într-un tabel. Fără poveste. Fără destin. Fără viitor.

În timp ce o tânăr/ă moare acum într-un accident de mașină din cauza lipsei de experiență (de viață și de condus), altul tocmai ce a primit de la părinți o mașină nouă.

Niciun părinte nu pare impresionat de moartea unui copil. Copilul altuia. Important este ca al meu copil să fie fericit, să aibă mașină. Și fiindcă mereu copilul tău e cel mai bun, cel mai șofer, cel mai cel, el o să știe să conducă, nu e ca fiul lui Gigel, care e prost, al meu știu să țină volanul în mână. Adevărat, doar că nu știe și când să ridice piciorul de pe frâna de accelerație.

Nu înțeleg mania părinților de a cumpăra mașini copiilor încă de la 18 ani. La 18 ani nu ai apucat să dai nici bacalaureatul, dar ai deja mașină.

Accidentul în care a murit Alexia s-a produs luni noapte pe drumul E85. Pe la ora 02.00, fata a plecat cu mașina pe care o primise cadou de la părinți și a pornit din Râmnicu Sărat spre Buzău. Era în mașină cu iubitul ei. Se duceau să mănânce la Buzău.

Alexia, care avea permis de șase luni, s-a izbit puternic cu mașina de parapetul de pe mijlocul drumului.

A murit pe loc.

Și este total așteptat pentru că la 18-19 ani abia dacă știi cum te cheamă. Cu toate acestea, părinții tăi, care te iubesc de nu mai pot, îți fac cadou  moartea, fără să vrea, dar ăsta e rezultatul. 

Și știm cum este prin școlile de șoferi. În urma „absolvirii”, primești un permis de conducere, devii posesor de permis și cam atât. Nu ești șofer, nu știi mai nimic.

Instructorul meu de la Buzău își tăia unghiile cu mine în mașină. Nu generalizăm, desigur.

De aceea, dacă aș fi părinte, i-aș da copilului meu, dacă țin morțiș să-l fac șofer, un curs de conducere defensivă. Aș scrie „Titi Aur” pe Google, nu, nu este nicio reclamă, aș intra pe site-ul „Academiatitiaur.ro”, și aș adăuga în coș „curs conducere defensivă N1” care este destinat șoferilor, „indiferent de vârstă”. Oferă suportul teoretic și practic pentru perfecționarea stilului de conducere, cu scopul de a preveni accidentele rutiere. Acesta are ca obiectiv deprinderea unui comportament la volan conștient de riscurile existente în trafic, fiind dezvoltat de echipa Academiei Titi Aur astfel încât să vă ofere informații noi și actualizate.

Costă doar 850 lei.

Apoi, aș mai pune 1000 lei și i-aș mai lua copilului încă un curs - „Curs de conducere defensivă N2 – Intermediar”.

„Cursul de conducere defensivă N2 Intermediar îți va îmbunătăți relația cu vehiculul în condiții limită (spre exemplu, atunci când e necesară o frânare de urgență sau readucerea mașinii sub control în cazul unui derapaj surpriză), iar la final vei obține un grad superior de cunoaștere a sistemelor de siguranță pasivă ale autovehiculului”.

Sau și mai și. Dacă îți iubești copilul așa mult, fă-i cadou și „Curs de conducere defensivă N3 – Avansat”, pentru încă 2500 lei.

„Acesta este un curs individual, cu trainer dedicat care va contribui la șlefuirea stilului tău de conducere defensivă. Procesul include o etapă inițială de evaluare a problemelor tale specifice în diferite variante de trafic deschis și apoi adresarea lor. După parcurgerea acestui nivel vei putea recunoaște pericolele din trafic și le vei putea anticipa și prioritiza, astfel încât să eviți situațiile limită. De asemenea vei putea gestiona relația spațiu – timp – viteză astfel încât să nu fi nevoit să iei decizii de ultim moment, decizii care de multe ori pot fi greșite”.

Iar „copilul” de 18-19 ani, după ce face cursuri de conducere defensivă și, între timp, ia bacalaureatul, merge la facultate și apoi își ia un job, poate să-și cumpere liniștit ce mașină vrea. Tu, ca părinte, ți-ai făcut treaba.

Tu, ca părinte, nu vei mai aduna resturile copilului de pe șosele și veți pleca fericiți în vacanțe, felicitându-te că ai luat cele mai bune decizii în viață.

Dar mă întreb câte Alexia trebuie să mai moară astfel încât părinții să nu mai cumpere mașini, la 18 ani, copiilor? Până la urmă, fiecare face ce vrea cu al său copil, doar că părinții nu le cumpără și șosele pe care să meargă singuri. Și uite așa intră, cu mașina, în oameni nevinovați care merg respectând toate regulile. Că nu mereu mașinile nimeresc parapeți. Uneori nimeresc și mașini cu tați, mame, copii, bunici care mor brusc și degeaba.

Mașina este o armă extrem de puternică. Și ucide. Rapid.

Vezi și un interviu cu Titi Aur:

VEZI ȘI: Titi Aur: Cu riscul de a fi înjurat de multă lume, în România ar trebui interzisă prezența telefonului mobil în mașină în timpul condusului - https://www.dcnews.ro/titi-aur-cu-riscul-de-a-fi-injurat-de-multa-lume-in-romania-ar-trebui-interzisa-prezenta-telefonului-mobil-in-masina-in-timpul-condusului_910991.html

VEZI ȘI: Doi ani, perioadă de probă pentru şoferii începători. Titi Aur: Te obligă să ai un stil bun, curat. Nici poliţistul, nici constatarea amiabilă nu te mai scapă de probleme - https://www.dcnews.ro/doi-ani-perioada-de-proba-pentru-soferii-incepatori-titi-aur-te-obliga-sa-ai-un-stil-bun-curat-nici-politistul-nici-constatarea-amiabila-nu-te-mai-scapa-de-probleme_910164.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel