Alexandru Rafila anunță stare de alertă epidemică. Urmează vârful virozelor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
foto captură video. Alexandru Rafila
foto captură video. Alexandru Rafila
Suntem în stare de alertă epidemică. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut anunțul. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila,  a precizat că dacă ar fi declarat oficial epidemie, ar fi trebuit impuse o serie de restricţii, însă nu se doreşte acest lucru. Așadar, starea în care ne aflăm a numit-o stare de alertă epidemică: ”Declararea epidemiei în baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care o lege generează automat anumite restricții. Abordarea noastră a fost de a veni în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale. Adoptarea unui ordin de ministru ar genera anumite restricții și nu ne dorim. Încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne întoarcem la discuții despre carantină și izolare, pe care ar trebui să le impună autoritățile dacă se declară epidemie. Prefer recomandări decât restricții”.  ”O vom numi stare de alertă epidemică” a explicat el.  

Alexandru Rafila face o serie de recomandări, în schimb, printre care purtarea măştii de către populaţie, evitarea locurilor aglomerate, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, dar și izolarea la domiciliu. 

Vârful sezonului gripal ar urma să fie între 15 ianuarie şi 10 februarie, conform acestuia: ”Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (...) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie - 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă. Este a treia săptămână epidemică”. 

Preventiv, ar trebui să avem în vedere vaccinarea antigripală. 

Şcolile de redeschid în regim normal

Ministrul Educaţiei, prezent la conferința de presă, a declarat că şcolile se vor redeschide luni în regim normal. Nu se are în vedere suspendarea cursurilor sau trecerea în regim online sau hibrid, dar se va face un triaj.

”La nivelul unităților de învățământ se recomandă triajul epidemiologic și purtarea măștii de protecție, aerisirea periodică, folosirea batistelor de unică folosință de către elevi” conform anunțului făcut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel