Alexandru Muraru cere o anchetă de urgență după atacul la adresa Maiei Morgenstern
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Deputatul PNL Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a solicitat Poliţiei să ancheteze de urgenţă cazul atacului antisemit la adresa actriţei Maia Morgenstern, subliniind că partidul AUR este o grupare "politică neo-fascistă".

„Poliţia trebuie să ancheteze de urgenţă cazul atacului antisemit la adresa doamnei Morgenstern şi să ia în considerare că parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acţiunile antisemite. În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, condamn cu fermitate atacul antisemit la adresa doamnei Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, şi solicit Poliţiei Române să trateze cu celeritate şi maximă seriozitate acest caz grav", declară Alexandru Muraru într-un comunicat de presă remis duminică.

El susţine că partidul AUR este o grupare "politică neo-fascistă", cunoscută pentru ieşirile publice xenofobe şi antisemite.

"Aceste ameninţări nu trebuie tratate cu superficialitate, cu atât mai mult cu cât ele vin, la prima vedere, sub semnătura unui grup parlamentar. Privesc cu multă reţinere afirmaţiile de delimitare ale deputatului George Simion, liderul partidului AUR, grupare politică neo-fascistă, cunoscută pentru ieşirile publice xenofobe, antisemite, conspiraţioniste în manifestări politice publice, stradale, pe reţelele de socializare şi, mai grav, de la tribuna Parlamentului!", spune deputatul PNL.

El consideră că ascensiunea AUR în Parlament a degradat masiv discursul public şi a reluat "o amplă operaţiune sistematică de punere în discuţie a faptelor istorice din anii '40, de elogiere a criminalilor de război".

"Fenomenul antisemitismului şi xenofobiei este prezent, din păcate, în România. Aş vrea să cred că discutăm despre situaţii izolate, deoarece trăim într-un stat condus de valori democratice ghidate de convieţuire interetnică şi diversitate culturală. Dar ultimele luni conduc la ideea că ascensiunea unei formaţiuni politice în Parlament a degradat masiv discursul public şi a reluat o amplă operaţiune sistematică de punere în discuţie a faptelor istorice din anii '40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii '90! Astfel, avem o reală provocare la nivel înalt, în structura parlamentară, unde elogiile aduse criminalilor de război se ascund în spatele imunităţii declaraţiei politice. Din păcate, astfel de manifestări sunt luate drept exemplu şi, aşa cum s-a văzut, încurajează acţiunile antisemite", afirmă Muraru.

El subliniază că nu poate fi trecut cu vederea un astfel de comportament, "în contradicţie cu prevederile Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului şi OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii".

"Avalanşa mesajelor reprobabile la adresa memoriei victimelor Holocaustului face partidul AUR un exponent al acestor acţiuni precum cea îndreptată împotriva actriţei Maia Morgenstern", precizează Alexandru Muraru.

El anunţă că una dintre cele mai mari organizaţii evreieşti din lume a tras un semnal de alarmă în legătură cu propaganda "neo-fascistă", pe care un senator al AUR o face de câteva săptămâni.

"Escaladarea atmosferei din ultimele luni a fost inclusiv remarcată în aceste zile prin semnalul de alarmă tras de una dintre cele mai mari organizaţii evreieşti din lume - 'B'nai B'rith International', care numără peste 100.000 de membri şi susţinători din peste 40 de ţări. Organizaţia a cerut liderilor Parlamentului să oprească şi să condamne propaganda 'grotescă', neo-fascistă, pe care un senator al AUR o face de câteva săptămâni de la tribuna Senatului României, de elogiere şi îndemn la reabilitarea a criminalilor de război, implicaţi în operaţiunile genocidale sau de susţinere a regimului criminal condus de Ion Antonescu, care a exterminat aproape jumătate din evreii din Romania în anii '40. Astfel, gravele derapaje care se produc în Parlament sunt mesaje de instigare la ură şi de multiplicare şi escaladare a rasismului şi antisemitismului, o saturnalie a violenţei politice şi simbolice. Aşa cum am mai spus, voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancţionarea acestor derapaje", a adăugat Alexandru Muraru.

Actriţa Maia Morgenstern a postat sâmbătă pe pagina sa de socializare o fotografie a unui mesaj cu ameninţări cu moartea şi termeni antisemiţi, care a fost primit pe adresa de email a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. Mesajul respectiv este semnat "din partea partidului AUR".

Reprezentanţii formaţiunii Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) au transmis sâmbătă seara, pe pagina de Facebook a partidului, un comunicat în care arată că este vorba de "o înscenare" şi că sunt alături de Maia Morgenstern pe care o asigură de întreaga consideraţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel