Alexandru Ioan Cuza, regim autoritar. Venirea lui Carol I. Majuru: Trebuia pregătită următoarea etapă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
alexandru-ioan-cuza
alexandru-ioan-cuza
Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipal București, a vorbit la DC News despre autoritarismul lui Cuza.

Adrian Majuru a fost întrebat și despre propaganda comunistă care, lovea monarhia construind un mit al lui Cuza care să se opună Regelui Carol I în ceea ce privește rolul constituirii statului modern.

„Mare lucru nu-mi aduc aminte de acest lucru. Au încercat ei (nr. comuniștii) coliziuni, dar nu cred că au fost funcționale.

Să vedem desfășurarea lucrurilor în timp real. Alexandru Ioan Cuza a fost cu delegare din partea generației lui. Cu mandat limitat. Avea 7 ani la dispoziție să implementeze reforme, asociindu-se celor care l-au sprijinit. El a încercat un regim de autoritate, a funcționat cam doi ani și a vrut să prelungească înțelegerea, dar trebuia pregătită etapa a doua, independența.

O etapă a doua însemna că trebuia să ai ca lider pe cineva care să fie pe filiațe măcar egal cu unul din puternicii zilei. Atunci trebuia un domn străin. Carol I, ca domnitor, a fost el vasal o perioadă de timp Sultanului, dar pe de altă parte Sultanul știa că e rudă de rangul întâi cu împăratul Germaniei”, a explicat Adrian Majuru la DC News.

„Lucrurile au început să se contorizeze într-un mod diferit. Independența a fost posibilă pornind de la acest punct și apoi evident, alte circumstanțe istorice și o altă generație pentru cumulul de timp al Marii Uniri”, a concluzionat istoricul.

[citeste si]

Interviul integral poate fi urmărit ">AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel