Alexander Stubb este noul președinte al Finlandei. A câștigat alegerile cu 51,6% - Foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Fostul premier conservator Alexander Stubb a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Finlanda, învingându-l pe fostul ministru de externe Pekka Haavisto, într-un scrutin marcat de tensiunile cu Rusia, după recenta aderare a ţării nordice la NATO, relatează AFP.

"Alexander, felicitări celui de-al 13-lea preşedinte al Finlandei", a declarat la televiziunea publică Haavisto, membru al Verzilor, dar care s-a prezentat la scrutin ca independent.

Alexander Stubb a obţinut 51,7% din voturi în al doilea tur al alegerilor, după numărarea a 98,3% dintre buletine. Au ieşit la vot 70,7% din cei circa 4,3 milioane de alegători din Finlanda.

Foto

Alexander  Stubb s-a clasat pe primul loc şi în primul tur de scrutin, desfăşurat la 28 ianuarie. Cu puteri limitate în comparaţie cu cele ale prim-ministrului, şeful statului, ales pentru un mandat de şase ani, conduce politica externă a ţării în strânsă cooperare cu guvernul. De asemenea, el este comandantul suprem al forţelor armate.

Acest rol important a căpătat o semnificaţie şi mai mare în lumina evoluţiilor geopolitice din Europa şi a intrării în NATO a Finlandei, care are 1.340 de kilometri de frontieră comună cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel