Alex Batty, adolescentul britanic dispărut în 2017, primul interviu de la întoarcere. A fost tot timpul cu mama sa, care-l părăsea cu lunile: Nu pot trăi cu ea
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Adolescentul britanic Alex Batty spune că părintele care l-a făcut să părăsească Marea Britanie este „o persoană grozavă... dar nu o mamă grozavă”, așa cum a relatat în primul său interviu de la evadarea din Pirineii francezi.

Tânărul de 17 ani și-a făcut planul de evadare în toiul nopții pentru că dorea să ducă o viață normală după șase ani de rătăcire prin Europa, afirmând că s-a săturat de stilul de viață hippy pe care îl ducea împreună cu mama sa. 

El a adăugat că mama sa îl părăsea adesea pentru perioade lungi de timp - până la șapte luni - și aceasta avea convingeri „antiguvernamentale”, susținând că mulți oameni sunt „sclavi”.

A mers 35 de kilometri timp de două zile înainte ca un livrator să-l vadă cărând un skateboard la ora 3 dimineața și să se oprească pentru el, îngrijorat.

Adolescentul a folosit telefonul șoferului pentru a lua legătura cu tutorele legal - bunica lui, Susan Caruana, 68 de ani - și i-a spus într-un mesaj „Te rog răspunde”, a informat The Sun.

Alex, care s-a întors sâmbătă în Marea Britanie, avea 11 ani când a dispărut în Spania în 2017 și, se pare, a trăit un stil de viață itinerant până când a fost abordat de șofer în timp ce mergea în sudul Franței.

Mama lui și presupusul răpitor, Melanie Batty, în vârstă de 48 de ani, rămâne în urmărire.

Alex, care nu a mers niciodată la școală în timp ce locuia cu mama sa, a visat să devină inginer de software.

A fugit de lângă mama și bunicul său, David, după o ceartă.

Alex a spus: „M-am certat cu mama și m-am gândit că o să plec pentru că nu pot trăi cu ea”

Alex a spus pentru The Sun: „M-am certat cu mama și m-am gândit că o să plec pentru că nu pot trăi cu ea”.

El a adăugat: „Este o persoană bună. Dar pur și simplu nu este o mamă grozavă. Pur și simplu nu face lucruri materne pe care ar trebui să le facă. Nu este foarte caldă și deschisă”.

Adolescentul și-a convins mama să se mute într-o fermă închiriată în loc să trăiască la munte.

Se săturase să se mute constant și să lucreze în schimbul hranei. Alex a spus că și-a făcut doar un prieten de vârsta lui în timpul celor șase ani - o fată pe care a cunoscut-o într-o cafenea din Spania.

Alex a spus că a învățat singur limbi străine și a studiat matematica și calculul din manuale, dar nu a frecventat școala.

Adolescentul britanic a afirmat că a avut îndoieli cu privire la stilul lor de viață alternativ când avea 14 ani și a început să se gândească la obiectivele sale pentru viitor.

El a spus pentru The Sun: „Mi-am dat seama că nu este o modalitate grozavă de a trăi pentru viitorul meu. Am început să cântăresc totul din nou – avantajele și dezavantajele Angliei”.

„Nu aș ști ce se va întâmpla în viitorul meu dacă ar fi să stau cu mama, dar din ultimii câțiva ani mi-aș putea face o impresie despre cum ar fi fost viața”, a declarat Batty.

Mă mișcam încoace și încolo. Fără prieteni, fără viață socială. Lucram, lucram, lucram și nu studiam. Aceasta este viața pe care mi-am imaginat că o voi duce dacă ar fi fost să stau cu mama. La munte, în mijlocul pustietății. Fără oameni de vârsta mea. Așa că, atunci când aveam aproximativ 16 ani, am vorbit cu bunicul despre întoarcerea în Anglia. Mama mea a fost împotriva ideii. Era foarte anti-guvernamentala, anti-vaccinistă. Era îngrijorată că, dacă mă întorc într-o țară și îmi iau actul de identitate, voi fi luat de stat. Sloganul ei pentru asta era 'sclav al sistemului' ”.

Planul lui Alex Batty pentru a ajunge înapoi în Anglia

Tânărul de 17 ani a fugit luni, 11 decembrie, în jurul miezului nopții, când mama sa dormea.

Purtând doar un skateboard și un rucsac plin cu haine și articole esențiale, a pornit spre cel mai apropiat oraș - Toulouse, la 70 de mile distanță.

A împachetat patru tricouri, trei perechi de pantaloni, șosete, pantaloni, o torță, 100 de euro și un cuțit.

I-a lăsat mamei un bilet pe care scria: „Hei mamă, vreau să știi că te iubesc foarte mult. Sunt foarte recunoscător pentru viața pe care mi-ai oferit-o în ultimii ani”.

„Nu vă faceți griji pentru voi înșivă - sunt sigur că nu veți fi găsiți. Nu-ți face griji nici pentru mine. Știi că pot avea grijă de mine. Te iubesc foarte mult. Nu fi supărată pe mine. Te iubesc”, ar fi scris pe bilet Alex Batty.

Adolescentul era îngrijorat că mama și bunicul lui ar fi arestați sub suspiciunea de răpire, așa că i-a mințit pe cei pe care i-a întâlnit pe drum.

Alex - care a folosit pseudonimul Zack Edwards în Franța - a inventat o poveste despre petrecerea a patru zile plimbându-se prin munți.

Tânărul de 17 ani și-a petrecut prima noapte dormind afară, în frig, într-o pădure, bând din izvoarele de munte.

Când a ajuns în orașul Quillan, și-a cumpărat o baghetă cu ton pentru a mânca. Dar a așteptat până la ora 18:00 pentru a pleca pentru că era îngrijorat că mama lui ar putea trece cu mașina.

Batty a spus că a încercat să fie „isteț” și a mers de la Quillan înapoi la Chalabre, cerând direcții și spunând celor pe care i-a întâlnit că a fost pierdut. Dar el a afirmat: „Știam exact unde mă îndrept”.

Vorbind despre momentul în care a fost preluat de șofer, Batyy a relatat pentru The Sun: „Am dormit afară, pe pământ. Era înghețat. Dacă aveam nevoie de toaletă, foloseam frunze și iarbă".

„Planul meu era să ajung la Toulouse și să ajung cât mai departe posibil. Dar am fost atât de șocat când șoferul de livrare m-a luat, încât am născocit o poveste pe loc. Nici măcar nu făceam autostopul când m-a luat. Treceam pe un pod mic. A spus că s-a oprit pentru că a văzut că am un skateboard. Ploua, era întuneric și era ora 3 dimineața".

Adolescentul când a fost adus la secția de poliție era îngrijorat că a spus prea multe. Poliția i-a luat amprentele digitale „de aproximativ cinci ori ” și i-a trimis fotografii cu Batty bunicii sale.De miercuri până vineri, și-a petrecut noaptea la o casă de plasament, apoi i s-a spus că poate zbura acasă. Când a ajuns pe aeroportul din Toulouse, celălalt bunic îl aștepta cu doi polițiști și un asistent social. Alex a spus „M-am bucurat atât de mult să-l văd, l-am îmbrățișat”. Descriind momentul în care s-a revăzut cu bunica lui, a spus că „tremură” și i-a dat o „îmbrățișare lungă”.

El a adăugat: „Casa este diferită acum, dar încă se simte la fel. Cea mai mare diferență este că atunci când am plecat eram un băiat, dar acum sunt prea mare pentru pat. Mă simt grozav să mă întorc. Am primit mult ajutor de la serviciile sociale și de la poliție și vreau să merg la facultate. Înțeleg multă franceză, așa că nu o să renunț la asta. Am de gând să continui să studiez. Vreau să fac informatică sau securitate cibernetică sau dezvoltare blockchain, așa că voi fi ocupat să studiez și să recuperez studiul”, conform Dailymail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel