Alerte meteo în rafală. Ger și viscol în aproape toată țara. Gabriela Băncilă, ANM: Din cauza intensificărilor de vânt vom resimți valori cu mult mai coborâte
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alerte meteo în rafală. Ger și viscol în aproape toată țara. Gabriela Băncilă, ANM: Din cauza intensificărilor de vânt vom resimți valori cu mult mai coborâte / Foto: Pixabay, de Hans
Alerte meteo în rafală. Ger și viscol în aproape toată țara. Gabriela Băncilă, ANM: Din cauza intensificărilor de vânt vom resimți valori cu mult mai coborâte / Foto: Pixabay, de Hans
Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM, a oferit ultimele informații despre fenomenele meteo extreme din țară.

Se anunță ger în aproape toată țara. temperaturile vor coborî simțitor în zilele ce urmează, avertizează meteorologii. ANM e emis deja trei avertizări meteorologice de Cod Galben și două de Cod Portocaliu. Gabriela Băncilă a oferit mai multe detalii despre temperaturile minime care se vor înregistra, dar și despre fenomenele meteo extreme la care să ne așteptăm.

"Vorbim, de fapt, despre trei avertizări meteorologice de Cod Galben și două de Cod Portocaliu. Codul Portocaliu vizează în special zona montană, Carpații Meridionali, acolo unde la altitudini mai mari de 1800 de metri vor fi intensificări ale vântului care la rafală vor depăși 90-100 de kilometri pe oră și vor fi și intervale de viscol puternic.

Viscol și pe litoral

Nu în ultimul rând, în zona litoralului avem intensificări ale vântului cu viteză de 70-80 de kilometri pe oră, astfel că și în această parte a țării ninsoarea va fi viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitatea redusă. Iar în restul zonelor, mă refer aici la partea de vest, centrul și partea de sud-est a țării, unde vorbim, de asemenea, despre intensificări ale vântului, la cote mai reduse.

Într-adevăr vorbim de cote de 65-70 de kilometri pe oră, însă va ninge moderat, se va depune strat de zăpadă și în același timp și valorile de temperaturi vor fi unele scăzute, începând mai ales de duminică noaptea spre luni, când vor resimți datorită intensificărilor de vânt temperaturi cu mult mai scăzute.

Vreme geroasă. Temperaturi minime de până la -20 de grade

Dacă valorile de temperaturi pe parcursul nopților și dimineților, și la începutul săptămânii viitoare vor caracteriza o vreme geroasă, noaptea și dimineața acestea vor coborî până la -19, posibil -20 de grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei, iar în regiunile intracarpatice, chiar și în zonele mai joase, sub -10 grade.

Cu siguranță, din cauza intensificărilor de vânt, vom resimți valori cu mult mai coborâte. Și în restul țării vorbim despre temperaturi negative, de până la -9 și -10 grade, următoarele nopți și dimineți. Chiar și maximele pe parcursul zilei vor fi unele negative pentru că următoarea perioadă și mai ales săptămâna 6-13 va fi o săptămână mai rece decât în mod obișnuit din punct de vedere al regimului de temperaturi", a explicat Gabriela Băncilă la România Tv"

Vremea în București

Cât despre vremea în București, Gabriela Băncilă a spus: "Este posibil să consemnăm valori de temperaturi ușor mai coborâte chiar și în zona Capitalei, de -9 și -10 grade, în zona preorășănească. Așadar, vom avea o vreme mai rece decât în mod obișnuit. Și din punctul de vedere al precipitațiilor, la început sub formă de ploaie și lapoviță, se vor transforma în ninsoare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel