Data actualizării:
Data publicării:

Alertă sanitară în Filipine după emisiile de gaze vulcanice la cote crescute

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter
FOTO: captura video Twitter
Filipine a emis alertă sanitară după ce un vulcan de lângă Manilla a expulzat cantități de dioxid de sulf și smog vulcanic peste nivelurile medii.

Un vulcan situat lângă capitala statului Filipine, Manila, a expulzat vineri cantităţi de dioxid de sulf şi smog vulcanic peste nivelurile medii, determinând autorităţile să închidă şcolile în zeci de localităţi şi să îndemne populaţia să rămână în case, transmite Reuters.

Institutul de vulcanologie şi seismologie din Filipine a declarat că a fost observată o creştere a nivelului de fluide fierbinţi de natură vulcanică în lacul din craterul vulcanului Taal, ceea ce a condus la emisii de gaze vulcanice. Un nivel ridicat de poluare a învăluit în smog clădirile din regiunea capitalei, scrie Agerpres.

Alerta a fost menţinută la nivelul 1 pe o scară cu cinci trepte, ceea ce indică o ”uşoară creştere a activităţii seismice de natură vulcanică şi (nivelului de) abur sau gaz”.

Situat într-un lac pitoresc din provincia Batangas, lângă Manila, Taal, cu altitudine de 311 metri, se numără printre cei mai activi dintre cei 24 de vulcani din Filipine.

Kennard Kaagbay, un conducător de vehicul cu trei roţi din provincie, a acuzat iritaţii la nivelul gâtului cauzate de smogul vulcanic. ”Îmi face rău să inhalez aerul pentru că am astm. Nici pasagerilor noştri nu le este bine (din cauza smogului), aşa că în ultimul timp n-am mai avut aşa de mulţi”, a spus Kaagbay.

În ianuarie 2020, vulcanul Taal a expulzat o coloană de cenuşă şi abur până la 15 kilometri în atmosferă, ceea ce a condus la evacuarea a peste 100.000 de persoane şi la anularea a zeci de curse aeriene. Cenuşa vulcanică expulzată a ajuns atunci până în Manila.

Smogul vulcanic, impact asupra sănătății

Randy Dela Paz, şeful departamentului de operaţiuni al biroului de Apărare Civilă din sudul capitalei, a declarat pentru postul de radio DWPM că au fost primite rapoarte cu privire la cazuri de boli respiratorii în provincie din cauza intoxicaţiei cu smog vulcanic.

Smogul vulcanic, sau vog, constă din picături fine care conţin gaze vulcanice, precum sulf, care pot irita ochii, gâtul şi tractul respirator.

Cursurile au fost suspendate în mai multe oraşe din regiunea capitalei şi în zeci de localităţi din provinciile Cavite, Laguna şi Batangas.

Autoritatea de aviaţie le-a transmis vineri piloţilor să evite zborul în apropiere de vârful vulcanului.

Republica Filipine este situată pe aşa-numitul "Cerc de foc al Pacificului", cu o intensă activitate vulcanică şi seismică.

Citește și: Tensiuni în Marea Chinei de Sud. Filipine descrie acțiunile Chinei ca fiind „ilegale” şi „periculoase"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel