Alertă în Prahova după avertizarea meteorologilor
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis în această dimineaţă o informare meteo, dar şi un cod galben de ninsori, strat de zăpadă consistent şi vânt puternic. Informarea meteo de ninsori şi vânt va intra în vigoare marţi, 9 martie, începând cu ora 23.00, şi este valabilă până joi, 11 martie, ora 10.00.
Totodată, va intra în vigoare şi un cod galben de ninsori abundente, valabil începând din data de 10 martie, ora 03.00, până pe 11 martie, ora 06.00. În intervalul menţionat va ninge iar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 45-55 km/h, iar în zonele sudice şi la munte izolat se va forma polei şi gheţuş.
Având în vedere fenomenele meteorologice prognozate, manifestate prin intensificări ale vântului, ninsori viscolite şi precipitaţii sub formă de ninsori, peste 200 de pompieri, cu 71 autospeciale de intervenţie şi 176 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele unde s-ar putea produce evenimente care pot pune în pericol viaţa semenilor sau a bunurilor acestora.
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite două autovehicule şenilate, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), o autofreză pentru deblocarea drumurilor, precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi ambulanţe SMURD, informează ISU Prahova.
Sfaturi pentru evitarea situaţiilor extreme
Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile. De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Pentru că temperaturile sunt încă scăzute, sfătuim cetăţenii să verifice sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere. De asemenea, mijloacele de încălzire trebuie folosite doar dacă nu au defecţiuni şi fără improvizaţii, instalaţia electrică nu trebuie suprasolicitată, iar mijloacele de încălzire trebuie amplasate departe de materialele combustibile, transmite ISU Prahova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News