Alertă în Marea Britanie: Virusul MERS este mult mai letal decât Covid 19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Fanii Angliei care se întorc de la Cupa Mondială au fost avertizați despre riscurile de a aduce acasă gripa mortală a cămilelor.

Medicii au fost puși în alertă pentru primele semne de ”gripă a cămilelor” din rândul fanilor Three Lions care s-au întors recent din Qatar. Potrivit publicației britanice Metro.co.uk, Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (HSA) a îndemnat medicii să aibă grijă cu persoanele care suferă de febră și dificultăți de respirație.

Virusul MERS este mult mai letal decât Covid 19 – mai mult de o treime dintre persoanele care îl prind mor, comparativ cu mai puțin de 4% dintre cei care suferă de Covid.

HAS a trimis o notă de informare prin care afirmă: ”Clinicile și echipele de sănătate publică ar trebui să fie atente în mod special la posibilitatea ca virusul  MERS să fie adus de fanii care se întorc de la Cupa Mondială. Riscul de infecție pentru rezidenții din Marea Britanie este foarte scăzut, dar poate fi mai mare la cei cu expunere la factori de risc specifici din regiune, cum ar fi cămilele. MERS poate fi obținut din contactul apropiat cu cămile sau din consumul de produse de cămilă, de exemplu, lapte de cămilă nepasteurizat”.

De asemenea, HAS avertizează asupra ”transmiterii de la persoană la persoană” și spune că au fost deja raportate două cazuri în Qatar anul acesta. Nota de informare de rutină a fost emisă directorilor de sănătate publică și directorilor de prevenire și control al infecțiilor din NHS.

Ce este MERS sau ”gripa cămilei”

Identificată pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012, MERS este o boală respiratorie virală cauzată de un coronavirus. Este un virus zoonotic, ceea ce înseamnă că se transmite între animale și oameni. Este legat de cămilele cu o singură cocoașă (dromaderi).

Gripa cămilei este considerată a fi o rudă mai mortală a COVID-19, după ce aceasta a ucis până la o treime dintre cei care se infectează cu ea. Aproximativ 35% din cazurile raportate la OMS au murit.

A fost numit recent de OMS ca fiind unul dintre virusurile care au potențialul de a declanșa o pandemie.

Simptomele tipice includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Pneumonia este frecventă, dar pacienții cu MERS pot să nu dezvolte întotdeauna această afecțiune. Simptomele gastrointestinale, inclusiv diaree, au fost raportate și la pacienți, potrivit OMS.

Boala severă poate provoca insuficiență respiratorie care necesită ventilație mecanică sau sprijin într-o unitate de terapie intensivă.

Persoanele în vârstă, persoanele cu sistem imunitar slăbit și cele cu boli cronice precum boli renale, cancer, boli pulmonare cronice, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și diabet par să aibă un risc mai mare de a dezvolta forme severe, spune OMS.

În timp ce studiile au arătat că oamenii sunt infectați prin contact direct sau indirect cu cămile dromedare infectate, calea exactă de transmitere rămâne neclară.

Transmiterea de la om la om este posibilă și a avut loc preponderent în rândul persoanelor apropiate și în mediile medicale. Până aseară, nu au existat cazuri confirmate de gripă de cămilă în rândul fanilor care se întorc în Anglia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel