Alertă, epidemia de rujeolă ia amploare în Europa! Număr record de cazuri
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
În Europa se înregistrează un număr record de cazuri de rujeolă. În cursul primelor 6 luni ale anului 2018, peste 41.000 de copii și adulți s-au îmbolnăvit de rujeolă. Un număr dublu de cazuri față de cele înregistrate pe tot parcursul anului 2017. Un record îngrijorător cauzat de reducerea ratei vaccinării. 

O gravă epidemie de rujeolă se propagă actualmente în Europa, relatează Le Figaro. În primele 6 luni ale anului 2018, peste 41.000 de copii și adulți au contractat această boală virală, iar 37 au decedat, anunță biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Motivele de îngrijorare sunt justificate: este cel mai mare număr de cazuri din ultimii 10 ani. 

În 2017, aproximativ 24.000 de persoane au fost infectate cu virusul rujeolei, pe când în 2016 abia au fost înregistrate 5.300 de cazuri. Aceste date sugerează că epidemia de rujeolă este în creștere alarmantă. Cauza: reducerea dramatică a acoperirii vaccinale. 

Cu peste 23.000 de cazuri de rujeolă, Ucraina este țara cea mai afectată, cu o epidemie de mare amploare. Urmează apoi Serbia, Rusia, Italia, Georgia, Grecia și România, precizează articolul din cotidianul francez. 

Epidemia de rujeolă lovește în lipsa vaccinării

Mai mult de 8 bolnavi de rujeolă din 10 nu au fost niciodată vaccinați anti-rujeolic, potrivit Centrului european de prevenire și control al bolilor (ECDC). Aproximativ 10% din persoanele infectate au primit o singură doză de vaccin, nu și rapelul. Această acoperire vaccinală parțială sau inexistentă nu protejează în mod optim față de rujeolă.

Rujeola este o boală foarte contagioasă, care provoacă în 30% din cazuri complicații pulmonare sau neurologice.

„Orice persoană nevaccinată este vulnerabilă, indiferent unde trăiește, și toate țările trebuie să mențină presiunea pentru a lărgi acoperirea vaccinală”, a explicat dr. Nedret Emiroglu, directoare a departamentului pentru boli transmisibile a Biroului Regional al OMS pentru Europa. 

Vaccinarea, principala armă contra epidemiei de rujeolă

Pentru a lupta eficient contra propagării virusului rujeolic și chiar pentru a-l elimina, este necesar ca minimum 95% din populația născută după 1980 să primească ambele doze de vaccin. 

Vaccinul ROR (anti rujeolă, oreion, rubeolă) este inclus în schema națională a vaccinurilor obligatorii și se administrează în două doze, prima la vârsta de 1 an, iar a doua la 5 ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel