Data publicării:
ALERTĂ CUTREMUR. Țeapa din spatele unor aplicații de pe telefon
Oamenii se tem de 'marele cutremur' care va lovi România și speră să fie salvați de diferite aplicații pe care și le instalează pe telefon.
Internetul este plin de alerte care promit ferm să ne anunțe cu 10-15-20 de secunde înainte că va urma un cutremur important, de obicei, cu o magnitudine mai mare de 4,5 grade. Să admitem că acestea funcționează, deși în noaptea de 24 septembrie 2016, probabil nimeni nu a fost trezit de o astfel de aplicație, ce poți să faci având la dispoziție doar 20 de secunde? Dacă seismul se produce noaptea, în timp ce dormi, până ajungi la telefon și te dumirești de la ce vine alarma... mai trec 10-15 secunde, dacă stai la etajul 1 (sau mai sus), ai nevoie de mai mult de 2-3-4 minute pentru a ieși din bloc. Și știm foarte bine că toți specialiștii ne spun că - în caz de cutremur - NU trebuie să părăsim clădirea. De obicei, după primele mișcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, inițial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. De asemenea, nu trebuie să fugim pe scări! Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilațiilor seismice este foarte periculoasă. Nu trebuie să sărim pe fereastră și nici să folosim liftul. Așadar, la ce bun să știți cu 15 secunde că urmează un cutremur? Poate cel mult să opriți gazele. Și să nu uităm că am plecat de la ipoteză că aplicațiile respective își fac treaba și chiar anunță că va fi seism, deși - în cele mai multe cazuri - utilizatorii lor au spus că nu au primit nicio avertizare... poate doar după terminarea cutremurului.
Alertare pentru instalații critice, NU PENTRU OAMENI!
Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a transmis că trebuie să fim atenți referitor la acest subiect.
Întrebat de DC News ce părere are despre alertele de pe telefon care anunță - mai mult sau mai puțin - cu 15 secunde înainte că se va produce un cutremur, profesorul ne-a spus: "Vedeți că au aparut mulți escroci... Sistemul nostru, dezvoltat într-un proiect european (SAFER), poate alerta cu circa 22-26 secunde pentru București, 40 secunde pentru Ruse etc. Deci, în secunda 4, știm magnitudinea cutremurului și, dacă ea este mai mare de 7,1, atunci intră în activare sistemul pentru acele infrastructuri critice de pe teritoriul României și al Bulgariei... Această alertare trebuie făcută în următoarele 22-26 secunde... pentru instalațiile critice... dar nu pentru oameni. Sistemul funcționează și este singurul din Europa... Vedeți că sunt niște escroci... Au montat un sistem de acela pe la diferite școli".
Dumneavoastră ce părere aveți despre alertele pentru cutremur? V-ați instalat așa ceva pe telefon? Ce experiență aveți cu aceste aplicații?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News