Alergia la ambrozie are leac. Dr. Carmen Bunu-Panaitescu: Nu tăiem nimic ca să scoatem "răul". După tratamentul injectabil, alergicul devine tolerant pe viaţă la această buruiană
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Colaj: Pxhere, captură video
Colaj: Pxhere, captură video
Prof. Dr. Carmen Bunu-Panaitescu a vorbit la ”Academia de Sănătate” despre veşnica şi deja enervanta problemă a ambroziei care aduce în clinici, în fiecare ani, mii de români cu alergii deja instalate sau, mai grav, cu complicaţii respiratorii în cazul astmaticilor. Tratament există, doar că necesită timp şi... bani.

Ambrozia face parte dintr-o familie de plante cu factor alergenic puternic. Când o persoană inspiră polenul de la ambrozie, sistemul imunitar poate reacționa la fel ca în fața pericolului de boală, manifestând simptomele unei alergii. Astfel, este provocată iritarea permanentă a mucoasei respiratorii a cailor superioare şi, ca atare, sunt favorizate rinita şi crizele de astm. 

Prof. Dr. Carmen Bunu-Panaitescu, doctor în medicină și profesor universitar de alergologie și imunologic clinică, a fost invitata emisiunii ”Academia de Sănătate” realizată de prof. dr. Irinel Popescu, unde a vorbit despre terapia revoluţionară care promite pacienţilor alergici că pot deveni toleranţi pe viaţă la buruiana care încă ne dă atât de multe bătăi de cap. "Problema ambroziei este atât de gravă încât, în urmă cu câţiva ani, s-a dat şi o lege de combatere a acestei buruieni însă, din păcate, ea nu mai poate fi eradicată. Dacă s-ar urma măsurile de bun simţ ale răspândirii acestei plante, am putea spune doar că o controlăm. Important este că aceşti mii şi mii de pacienţi alergici la ambrozie vor avea întotdeauna simptome. Chiar dacă sunt cinci particule de polen în aer, cei sensibili vor face reacţie. Ideal ar fi să nu mai fie alţii şi alţii alergizaţi. Nu numai că este o problemă a adulţilor dar a început să se manifeste şi la copii şi chiar la copiii de 1 an. Şi asta strică orice barieră de cunoaştere care spune că trebuie să ai contact cu polenul cel puţin 3 sau 5 ani pentru a deveni simptomatic. Se pare că din viaţa uterină vin cu această sensibilitate iar asta este foarte grav. Chiar dacă polenul este mai des întâlnit la sat unde e cea mai mare încărcare de buruiană, totuşi, cei mai mulţi alergici sunt la oraş. Care este explicaţia? Poluarea. Particulele Diesel din aer afectează mucoasa respiratorie şi fac posibilă sensibilizarea mult mai puternică. Este o problemă de sănătate publică, a fost şi recunoscută" a explicat medicul.

Dr. Carmen Bunu-Panaitescu spune că astfel de imunoterapii sunt de durată şi nu foarte ieftine. Partea bună este că, odată parcurs tratamentul integral care se poate întinde chiar şi pe cinci ani, pacientul va scăpa definitiv de această problemă pentru că, pur şi simplu, va deveni tolerant la ambrozie. "Eu am pacienţi din toată România. Noi la Timişoara facem, mai mult decât în alte locuri, imunoterapii alergen specifice.Sunt aceste terapii care modifică răspunsul imun al pacientului, adică îl transformă dintr-un pacient alergic într-un pacient care devine tolerant. Este un tratament de lungă durată, durează 3-5 ani şi nu este chiar ieftin. Nu trebuie să tăiem "răul" ca în chirurgie ci, doar cu o mică injecţie, putem să modificăm răspunsul imun, doar că durează mult. Este o terapie care înseamnă o injecţie subcutanată în fiecare lună, dar efectele sunt foarte bune.Am deja un număr mare de pacienţi care au deja doi sau chiar trei ani de terapie de acest fel şi tolerează bine contactul cu această buruiană" a spus Dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Ce măsuri a luat Guvernul

În ianuarie 2021, Guvernul României a majorat amenzile pentru persoanele fizice și juridice care nu distrug ambrozia crescută pe proprietate. În intervalul 6 iulie - 31 octombrie al fiecărui an se fac verificări pe baza sesizărilor cetățenilor sau din propria inițiativa a prefecturilor pentru  a sancţiona nerespectarea dispoziţiilor legale cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice. Astfel autoritățile cred astfel că "măsurile reglementate  vor conduce la diminuarea suprafeţelor de teren infestate cu ambrozia, a cantităţii de polen eliberată în atmosferă şi implicit la menţinerea unui mediu sănătos pentru populaţie",  potrivit Ministerului Agriculturii. Din păcate, însă, buruiana crește peste tot, nu doar în proprietățile oamenilor sau societăților comerciale, așa că teama amenzilor limitează prea puțin prezența plantei și a cantității de polen răspândite în atmosferă. 

Emisiunea integrală aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel