Data actualizării:
Data publicării:

Alegerile din 2024, în ghearele cățelușilor. Comisarul Marius Dobrescu, despre rolul animalelor în supravegherea proceselor electorale /video

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
În emisiunea "Culisele Justiției", moderată de Laura Duță, comisarul Marius Dobrescu, care conduce Serviciul de Poliție Canină din cadrul Poliției Capitalei, a oferit o privire asupra importanței câinilor polițiști în activitățile de aplicare a legii. Subiectele discutate au inclus abilitatea lor în detectarea substanțelor interzise și a persoanelor dispărute, precum și rolul lor esențial în gestionarea situațiilor cu infractori periculoși. Această conversație a subliniat nu numai talentul deosebit al acestor animale bine pregătite, ci și contribuția lor semnificativă la asigurarea siguranței comunității.

Comisarul Marius Dobrescu a menționat că echipa lor este deschisă să ofere sprijin și în afara Bucureștiului, sub rezerva aprobării directorului general. De exemplu, vor oferi asistență colegilor din Constanța la vară, delegând câțiva membri ai echipei pentru a-i sprijini conform cerințelor acestora:

"Mergem și în țară. Dacă ne solicită, v-am spus, cu aprobarea directorului general, dacă se consideră necesar, mergem în susținere la colegii noștri. Depinde de ce au ei nevoie, depinde de cine solicită. De exemplu, probabil că la mare, la vară, îi ajutăm și noi pe colegii de la Constanța. Noi îi detașăm pe o perioadă de timp determinat acolo. Și răspunde de ei comandantul de acolo și îi folosește la ce au ei nevoie. Nu știu calendarul concertelor acum să vă spun.

El a evidențiat dificultățile întâlnite în patrularea pe plajă, explicând că temperaturile ridicate pot afecta capacitatea câinilor de a lucra eficient. Dobrescu a subliniat că, deși câinii sunt pregătiți pentru diverse condiții, există limite în ceea ce privește temperaturile extreme:

"Acum cu patrularea câinelui pe plajă este puțin mai greu, deoarece... Câinele, în funcție de condițiile meteo, poate fi folosit sau nu. Adică dacă sunt peste 30 de grade, câinele nu mai poate fi folosit. Pentru că, vă dați seama, la 30 de grade, pe plajă, nisip, la o anumită temperatură, și nouă ne este greu să mergem desculți pe plajă, dar câinele la fel este desculț, cu pernuțele (...)".

În legătură cu posibilitatea ca un câine să salveze viața unui polițist, el a menționat că absența unor astfel de situații indică o eficiență a dispozitivului de securitate. De asemenea, a subliniat riscul ca situațiile de intervenție aparent banale să degenereze în incidente serioase:

"[N.r., Nu am avut cazuri în care câinele să fi salvat viața unui polițist pentru că,] dacă am fi avut o speță de genul acesta, ar fi fost o breșă de securitate în dispozitiv. Și atunci mai bine să nu fi fost. La o intervenție banală cu un scandal, cu două persoane care au consumat alcool, se poate întâmpla oricând să degenereze situația".

Dobrescu a reiterat prezența constantă a echipei lor în oraș, participând activ la evenimentele de amploare, cum ar fi alegerile. Ei rămân angajați în diverse operațiuni de siguranță publică, primind sarcini specifice de la comandanții locali:

"Practic nu se întâmplă nimic în oraș, unde să nu fim și noi. Ceva de amploare, mă refer. Următorul eveniment unde o să fim prezenți cred că o să fie alegerile.

Dacă sunt angrenate în dispozitivul de siguranță publică din raza unei secții de poliție, i se dau sarcinile de către comandantul de acolo, ce are nevoie. Deci ori patrulează împreună cu echipajul de ordine publică de la secția respectivă, pe o anumită zonă sau pe două zone, ori singur. Sau, de exemplu, putem fi folosiți la escortarea buletinelor de vot când se termină cu operația de votare".

Referitor la viitor, el a menționat planurile de a înmulți numărul câinilor specializați în detectarea de stupefiante, menționând că deja au patru colegi care sunt în curs de pregătire cu patru astfel de câini. De asemenea, a evidențiat asigurarea ordinii publice în cazul copiilor în zonele instituțiilor de învățământ și adiacente:

"[N.r., Ca planuri de viitor,] ținând cont de ceea ce se întâmplă, cred că primordial pentru București, care este cel mai mare oraș al țării, este să înmulțesc câinii de detectare de stupefiante la noi la unitate. Suntem deja într-un proces de școlarizare. Am patru colegi care au plecat la curs cu patru câini de detectare stupefiante și abia așteptăm să se întoarcă înapoi ca să facem treabă împreună.

[N.r., Desigur că mergem și în școli,] dacă unitățile de poliție care au rază de competență ne solicită... Am făcut patrulări, cum să nu? În zone din proximitatea școlilor, bineînțeles. Deci copiii sunt, ca să zic așa, păziți. Școlile sunt împărțite între toate unitățile de forță, adică între poliție, între jandarmerie și cred că și poliția locală are competență".

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel