Alegeri prezidenţiale Turcia. Erdogan şi Kiliçdaroglu, luptă strânsă în sondaje
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Duminică, 28 mai, are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia. 

Mai sunt două zile până la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Turcia, care ar putea duce la finalul epocii Erdogan. Agenţiile de presă evaluează şansele celor doi rivali, pornind de la scorul din primul tur şi de la evoluţiile din cele aproape două săptămâni care au trecut de la prima confruntare. 

În Turcia, cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor, principala formaţiune pro kurdă de stânga şi-a reafirmat sprijinul pentru candidatura lui Kemal Kiliçdaroglu, scrie France Presse. Liderii formaţiunii, care a renunţat să vină cu propriul candidat la primul tur, şi-au îndemnat alegătorii să meargă duminică la urne şi să nu uite că Erdogan nu este o opţiune pentru cei care doresc democraţie, justiţie, bunăstare şi libertate. Între timp, Kemal Kiliçdaroglu l-a dat în judecată pe rivalul său, după ce acesta a difuzat la un miting electoral, la începutul lunii, un clip video în care-şi asocia contracandidatul în turul al doilea cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, formaţiune declarată teroristă de Ankara şi Occident. Erdogan a admis că este vorba de un montaj forţat, dar a insistat că acuzaţia de fond s-ar susţine. Bătălia electorală între Erdogan, care a obţinut 49,5% din voturi în primul tur, şi Kiliçdaroglu, votat de 44,9% dintre alegători, a devenit mai dură, dată fiind miza: câştigarea prezidenţialelor, scrie Rador. 

Kiliçdaroglu l-a dat în judecată pe Erdoğan. Îi cere daune morale de un milion de lire turcești: Șarlatan manipulator!

Kemal Kiliçdaroglu a depus o plângere împotriva lui Recep Tayyip Erdoğan, după difuzarea unui montaj video în care acesta a fost asociat cu combatanţi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Președintele Erdoğan a prezentat videoclipul în timpul mitingurilor sale electorale înainte de a admite că ar fi putut fi falsificat, conform bianet.

Un judecător a blocat o postare pe Twitter care conținea videoclipul despre care președintele Recep Tayyip Erdoğan a recunoscut că a fost fabricat și afișat în timpul mitingurilor sale electorale.

Videoclipul în cauză a fost o combinație de imagini cu reclama electorală a rivalului lui Erdoğan la alegerile prezidențiale, Kemal Kılıçdaroğlu, și imagini cu liderii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care insinuau în mod fals că grupul îl susține pe acesta.

O judecătorie din Ankara a decis să blocheze accesul la o postare pe Twitter care conține videoclipul, concluzionand că acesta constituie un atac la drepturile personale ale lui Kılıçdaroğlu.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel