Alegeri parlamentare în Republica Moldova. 30 de experţi electorali internaţionali vor observa anticipatele de duminică
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a anunţat, sâmbătă, că a acreditat 30 de experţi electorali internaţionali, din partea a zece autorităţi electorale străine, pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate de duminică, se arată într-un comunicat de presă al CEC.
Potrivit sursei citate, experţii electorali provin din Ucraina, România, Azerbaidjan, Federaţia Rusă, Georgia, Turcia, Belarus, Kazahstan şi Kârgâstan.
'Eforturile autorităţilor Republicii Moldova de a desfăşura un scrutin anticipat, în condiţiile mai multor provocări, au fost înalt apreciate de colegi. Aceştia s-au arătat interesaţi de activitatea organelor electorale, funcţionarea sistemelor informaţionale gestionate de CEC, de asigurarea transparenţei finanţării campaniei electorale desfăşurată de candidaţi, de stabilirea şi aplicarea regulilor legate de situaţia pandemică', precizează CEC.
Oficialii CEC susţin că, pe parcursul zilei de duminică, 'experţii electorali vor observa desfăşurarea procesului electoral în câteva circumscripţii electorale, vizitând mai multe secţii de votare'.
Republica Moldova îşi alege duminică Parlamentul, dizolvat în luna aprilie. După ce în toamnă au ales un preşedinte pro-european, pe Maia Sandu, moldovenii vor decide dacă partidul ei, Partidul Acţiune şi Solidaritate, va avea majoritate în Parlament.
Contracandidaţii, foştii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin, s-au aliat în Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor.
În sondaje, partidul Maiei Sandu conduce, dar diferenţele merg la de câteva procente până la câteva sutimi. Iulian Chifu spune că alegerile sunt cruciale pentru viitorul Moldovei
„Miza este enormă pentru simplul motiv că în momentul de faţă Republica Moldova îşi alege, de fapt, existenţa mai departe. Şi o spun, nu atât din orientarea pe care o vor alege – Occident sau pro Rusia – şi pentru faptul că singura şansă ca stat a Republicii Moldova de a putea să supravieţuiescă perioadei post-pandemice este ca partidul pro prezidenţial să câştige majoritatea, să dea un Guvern şi să treacă la reformele necesare, pemtru că toate finanţările europene, toate finanţările româneşti, toată finanţarea pe linia FNI-ului sunt blocate în momentul de faţă, din cauza lipsei capacităţii de reformă şi a voinţei de reformă a guvernelor anterioare”, a spus, citat de Mediafax, Iulian Chifu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News