Alegeri Moldova 2020. Vlășceanu: ”Greșeala pe care a făcut-o Dodon! A atins coarda cea mai sensibilă!” De unde a venit surpriza
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Rezultatele alegerilor de la Chișinău au fost analizate de Andrei Vlășceanu, expert pe politică externă, în exclusivitate pentru DCNEWS.

Maia Sandu, candidatul Platformei Acțiune și Solidaritate, l-a învins pe Igor Dodon cu un procent de aproape 58%, în diaspora reușind să obțină peste 92%. Andrei Vlășceanu, expert pe politică externă, a oferit un interviu exclusiv pentru DCNEWS privitor la rezultatele acestor alegeri.

Iată ce spune analistul:

„A fost vorba de calitatea campaniei în turul 2. Dacă e să vorbim de toată campania prezidențială, am văzut o diferență foarte clară în ideea de abordare, în ideea de mesaje. Maia Sandu a venit pe un mesaj optimist, pozitiv, de incluziune și unificator. Dodon, în contrapartidă, fiind și asistat de diferiți „consultanți“, veniți de la Kremlin, după cum bine am văzut într-o investigație de presă, a venit pe mesaje foarte dure, foarte rusești. A venit pe o idee de îngâmfare. Efectiv a împărțit electoratul în oamenii mei/oamenii tău, oameni bun/oamenii răi“, menționează analistul.

Acest lucru l-a costat pe Igor Dodon

Greșeala capitală pe care a făcut-o, imediat după rezultatele primului tur, a ieșit în acea conferință de presă și a anunțat că el a câștigat primul tur, conform numărătorii, deoarece diaspora este un electorat paralel și nu are treabă cu politica din Republica Moldova. La acel moment a atins coarda cea mai sensibilă. La fel ca în România, diaspora reprezintă, pe lângă un rezervor strategic-financiar, o coardă sensibilă pentru că sunt familiile despărțite, părinții care au rămas în Republica Moldova și copiii care au plecat în străinătate, majoritatea în vest, care au plecat pentru că nu-și mai vedeau viitorul în Republica Moldova.

Aici cred că s-a rupt situația în favoarea Maiei Sandu, la acel moment făcusem o estimare că prezența va fi în diaspora de aproximativ 200.000, dar văd că s-au atins peste 260.000 de voturi. Maia Sandu are un câștig de aproximativ 93% în diasporă. Per total ea a câștigat cu 57,7%“, a punctat Vlășceanu.

2014 moldovenesc

„Înainte de al doilea tur, am anunțat că asistăm la un 2014 moldovenesc. Știm foarte bine ce s-a întâmplat în anul 2014, Iohannis vs Ponta când diaspora a creat emoția pentru mobilizarea la urne.

Votul per total, în Republica Moldova, e o combinație. Un vot negativ dar, în același timp, un vot de speranță. O surpriză cu adevărat plăcută în raioanele din nord, unde de regulă e un fief al socialiștilor, e la Sîngerei. Acolo a fost o luptă pe viață și pe moarte. Maia Sandu a câștigat la 300-400 de voturi diferență. A fost o cursă destul de strânsă. Totodată, vedem și la Orhei același lucru, chiar dacă Partidul Șor a făcut o campanie de boicot acolo, acesta nu a reușit să țină electoratul acasă iar Maia Sandu a câștigat cu vreo 70%. Au fost surprize plăcute, nu trebuie scos din ecuație votul negativ, dar Maia Sandu are o misiune dificilă în față“, precizează analistul.

Igor Dodon, măcinat de nervi în turul 2

„Igor Dodon era foarte nervos, se simțea o disprare în aer. În momentul în care a atacat diaspora și a caracterizat-o drept electorat paralel, a creat o nervozitate comparabilă cu România, mai mare decât în 2014. Nimeni nu a venit să atace atât de direct și puternic. Normal că o parte sensibilă s-a activat și acest lucru s-a văzut la vot. Față de alegerile prezidențiale din 2016, când în diaspora au participat 130.000. acum a fost dublu, au fost 260.000. Lucrurile oricum s-au schimbat. Moldova a intrat într-o perioadă de schimbare. Lumea așteaptă și alte lucruri, mai ales că acum e pandemie, este o criză economică. Oamenii așteaptă lucruri pozitive, vor să vadă că soarele răsare“, a conchis Vlășceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel