Data publicării:
ALEGERI LOCALE. DACIAN CIOLOȘ, DECIZIE după consultările cu partidele
Premierul Dacian Cioloș face primele declarații după consultările cu partidele, cu privire la schimbarea legislației electorale.
PNL cere alegeri în două tururi, după ce în 2015 a votat ca primarii să fie aleși într-un singur tur. PSD, UNPR, ALDE se opun cererii PNL.
Dacian Cioloș face primele declarații după consultările cu partidele. DCNEWS vă va transmite în format LIVE TEXT deciziile transmise de premier, de la ora 18:00.
- Am vrut să am această discuție cu toate partidele, o consultare informală, pentru a vedea cum se poziționează în Parlament partidele pentru că această temă este una eminamente politică.
- Există, în fața Guvernului, trei posibilități, în ideea în care Guvernul susține punctul de vedere de a relua discuția pe alegerea primarului în două tururi. Decizia, fiind una politică, trebuie asumată în Parlament, Guvernul nu poate să decidă singur pe un astfel de subiect și nici nu cred că este cazul ca Guvernul să tranșeze pe acest subiect, însă ar putea ajuta în acest proces de luare a decizie în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuție alegerea primarilor și să se revină la alegeri în două tururi, pentru ca această decizie în cazul în care ar exista o majoritate în Parlament să poată fi luată mai repede, ar exista în fața Guvernului posibilitatea de a veni cu o OUG sau cu asumarea răspunderii sau chiar cu susținerea unui proiect de lege în această direcție.
- Majoritățile sunt foarte volatile în Parlament și nu există o majoritate clară care. Partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuția privind sistemul electoral și pentru primari, dar și pentru președinți de Consilii județene. O majoritatea partidelor preferă ca discuțiile să nu aibă loc acum, pentru a putea asigura predictibilitate și previzibilitate la alegerile din acest an, dar ar fi dispuse să reia discuția pentru următoarele alegeri, într-un context mai lard de resetare a sistemului electoral.
- În aceste condiții, date fiind și constrângeri constituționale care stau în fața Guvernului, constat că o astfel de abordare din partea Guvernului, de a veni cu OUG sau cu asumarea răspunderii, are riscuri foarte mari ca ele să fie o acțiune în forță fără ca această acțiune să se materializeze în Parlament printr-o susținere.
- În aceste condiții, constat că, așa cum am mai spus-o, cu toată voința Guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne tot la Parlament și e important ca partidele politice care au interes într-un sens sau altul, să-și asume până la responsabilitatea politică și să folosească instrumentele care le stau la dispoziție în Parlament pentru a tranșa acest subiect.
- Sunt două proiecte de lege în Parlament care vizează același lucru, după știința mea, (...) și acolo este locul cel mai propice ca aceste proiecte de lege să poate să fie adoptate și Guvernul poate să acorde un aviz favorabil pe astfel de lege, dar dezbaterea și decizia tot în Parlament trebuie să aibă loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News