Alegeri Israel: 'Suntem aproape de o mare victorie', afirmă Netanyahu
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 02 noi 2022, 07:18
WhatsApp
Alegeri Israel: 'Suntem aproape de o mare victorie', afirmă Netanyahu
Alegeri Israel: 'Suntem aproape de o mare victorie', afirmă Netanyahu
'Suntem aproape de o mare victorie', a declarat miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, după alegerile legislative care au plasat partidul său, Likud, şi aliaţii săi religioşi şi de extrema-dreapta pe calea întrunirii unei majorităţi, relatează AFP.

'Am experienţa, am făcut alegeri, trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar drumul nostru, cel al Likudului, s-a dovedit a fi cel corect, suntem aproape de o mare victorie', s-a adresat Netanyahu susţinătorilor său care s-au adunat la Ierusalim.

'Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale sondajelor din aceasta seară, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului', a adăugat Netanyahu, care are cea mai îndelungată experienţă ca prim-ministru din istoria ţării. Judecat pentru corupţie într-o serie de cazuri, un subiect pe care nu l-a abordat în discursul său de miercuri dimineaţa, Netanyahu a pierdut anul trecut puterea în favoarea unei coaliţii conduse acum de centristul Yair Lapid.

'Trebuie să aşteptăm rezultatele finale', pentru că 'nimic nu este decis' la alegerile legislative israeliene, a declarat, la rândul său, prim-ministrul în exerciţiu Yair Lapid.

Proiecţiile canalelor israeliene plasează Likud-ul pe primul loc la alegerile legislative cu aproximativ 30 de locuri, înaintea partidului Yesh Atid al lui Lapid, cu aproximativ 24 de locuri, notează Agerpres.

Israel/Alegeri: Rezultatele arată o 'creştere a extremismului' (premierul palestinian)

Rezultatele alegerilor legislative din Israel arată o 'creştere a extremismului şi a rasismului' în societatea israeliană, a reacţionat miercuri premierul palestinian Mohammed Shtayyeh, după publicarea de sondaje care indică un avans în voturile 'extremei drepte', relatează AFP.

'Avansul partidelor religioase de extrema dreaptă în alegerile israeliene...indică o creştere a extremismului şi a rasismului în societatea israeliană şi de care poporul nostru suferă de ani de zile', a spus Mohammed Shtayyeh într-un comunicat difuzat la Ramallah.

Partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu s-a clasat marţi în fruntea alegerilor legislative, al cincilea scrutin în mai puţin de patru ani, fiind în pragul obţinerii unei majorităţi cu aliaţii săi din partide religioase şi de extrema dreaptă pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Citește și - Israel organizează alegeri pentru Knesset. Ce șanse au Benjamin Netanyahu, Benny Gantz și Yair Lapid să preia puterea

Israelul organizează noi alegeri pentru Knesset și, implicit, pentru un nou guvern. 

Marți, israelienii merg la vot pentru a alege un nou Knesset, sau parlament. Este a cincea oară în mai puțin de patru ani când alegătorii votează. Israelul are un sistem parlamentar format din mai multe partide, dintre care niciunul nu a primit vreodată suficiente voturi pentru a-și asigura o majoritate de locuri în parlament. Asta înseamnă că partidele trebuie să facă echipă pentru a forma coaliții și a ajunge la cele 61 de locuri necesare pentru a forma un guvern. Aceste coaliții pot fi, de multe ori, neașteptate. 

Alt factor este Benjamin Netanyahu. El a servit ca prim-ministru mai mult decât oricine altcineva din istoria Israelului, se află în mijlocul unui proces de corupție. Unii politicieni de top din centru-dreapta, care sunt de acord cu el din punct de vedere ideologic, refuză să lucreze cu el din motive personale sau politice. Acest lucru i-a îngreunat construirea unor majorități de guvernare durabile după ultimele patru alegeri, iar anul trecut, oponenții săi au reușit să pună laolaltă o coaliție nemaivăzută de partide din spectrul politic pentru a-l ține departe de putere, scrie CNN. Dar acea coaliție a ținut împreună doar aproximativ un an și un sfert înainte ca liderii săi, Yair Lapid și Naftali Bennett, să ceară noi alegeri.

Șansele numelor mari din politica israeliană

Partidul de centru-dreapta Likud al lui Netanyahu va fi aproape sigur cel mai mare partid din Knesset după votul de marți, dacă sondajele sunt corecte. Probabil că vor câștiga aproximativ 30 de locuri, un sfert din total, sugerează, de exemplu, o compilație de sondaje realizată de Haaretz. Actualul prim-ministru Yair Lapid va spera ca partidul său de centru, Yesh Atid, să ajungă pe locul doi.Omul cu care s-a asociat pentru a aduna ultimul guvern, Naftali Bennett, nu mai candidează de data aceasta; partidul său s-a divizat și se confruntă cu o potențială distrugere electorală.

Ministrul Apărării Benny Gantz urmărește să se prezinte puternic în fruntea unui nou partid numit Unitatea Națională, un succesor al partidului său Albastru și Alb, care îl include acum și pe fostul aliat Bennett Gideon Saar și fostul șef de stat major al Forțelor de Apărare Israelului, Gadi Eisenkot. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?