Data actualizării:
Data publicării:

Alegeri Israel: Benjamin Netanyahu riscă debarcarea după o serie de pariuri riscante

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Concentrându-și întreaga campanie electorală pe politică externă, presărată cu un ton alarmist, Benjamin Netanyahu este mai aproape ca niciodată în ultimii șase ani să piardă funcția de premier al Israelului.  Analiștii spun că o înfrângere a lui "Bibi" la alegerile parlamentare anticipate de marți ar însemna o schimbare fundamentală a peisajului politic din țară. S-au săturat israelienii de Netanyahu și modelul său de lider?

Netanyahu a intrat în panică pe ultima sută de metri a campaniei din Israel. A denunțat o conspirație mondială a stângii împotriva sa, s-a erijat în singurul lider capabil să salveze Israelul de amenințările externe, iar cu o zi înaintea scrutinului a făcut un ultim pariu riscant: a anunțat ferm că nu va accepta statul palestinian dacă va fi reales. Cu două zile în urmă, secretarul de stat al SUA, John Kerry, transmitea că liderul american Barack Obama pledează pentru soluția celor două state. 

Mai mult decât optimist în decembrie 2014, când a declanșat alegeri anticipate pentru a-și securiza postul, "Bibi" a primit un duș rece cu puțin timp înainte de momentul alegerilor, când sondajele arătau că partidul său de dreapta, Likud, este depășit de laburiști.

Apelul lui Netanyahu către evreii din Franța: Veniți acasă!

Principalul contracandidat al lui Netanyahu este Yitzhak Herzog, politician cu un profil aproape opus celui al lui Netanyahu. Șeful Uniunii Sioniștilor este considerat un lider lipsit de carismă și un orator slab care se abține de la discursuri belicoase și alarmiste. Criticii îl acuză că este prea "moale", în timp ce susținătorii îi laudă moderația. Herzog a obținut primul mandat de parlamentar în 2003 și este lider al laburiștilor din 2013. 

Unde a greșit Netanyahu

Platforma electorală a lui Herzog s-a concentrat pe probleme social-economice. Și, pentru prima oară în ultimul deceniu, e posibil ca aceste subiecte să precumpănească asupra politicii externe. De altfel, analiști și consilieri îi reproșează lui Netanyahu că a lăsat un vid în această zonă, jucându-și toate cărțile pe probleme considerate de el existențiale pentru tânârul stat al Israelului.

"A existat o focalizare pe problemele de securitate. Evident, au fost o prioritate. Dar, cum i-am spus odată premierului, omul de rând nu citește notele serviciilor de informații în drumul spre supermarket", spune Yuli Edelstein, fost speaker al parlamentului.

După ani în care Netanyahu a pretins că Iranul este la câteva luni distanță de a crea prima bombă nucleară și în care nu înregistrat vreun progres în relația cu palestinienii, votanții israelieni par obosiți. "Israelienii s-au săturat de el și el de israelieni", scrie Nahum Barnea, unul dintre cei mai influenți editorialiștii din Israel.

Pe cine vrea Washingtonul

Sentimentul de oboseală este împărtășit și de Administrația Obama. Anunțul tranșant al lui Netanyahu de luni, potrivit căruia va bloca crearea unui stat palestinian, este ultima dintr-o serie de lovituri pe care Netanyahu le-a dat-o partenerilor americani. "Bibi" este acuzat că, din rațiuni electorale, a periclitat relația privilegiată cu Washingtonul, mai ales prin discursul susținut recent în Congresul american, considerat de democrați un efort de subminare a negocierilor cu Iranul. Firește, Casa Albă nu s-a pronunțat cu privire la unul dintre candidați, dar presa din Israel mustește de oficiali anonimi care spun că Obama va desface șampania dacă Netanyahu pleacă din fruntea Guvernului.

Netanyahu l-a umilit pe Obama: ruptură în relația cu premierul Israelului, după pactul cu republicanii

Însă complicatul sistem electoral al Israelului face incertă o debarcare a lui Netanyahu chiar dacă laburiștii vor obține cele mai multe fotolii din cele 120 ale Knesset-ului. Șeful celui mai mare partid nu este automat premier. După numărarea voturilor, președintele Israelului va nominaliza un prim-ministru despre care crede că are cele mai mari șanse să formeze o coaliție. Iar Netanyahu pare mai bine poziționat decât Herzog. Negocierile post-electorale ar putea dura chiar și câteva săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel