Alegeri în Brazilia. Bolsonaro și Lula da Silva, cifre în ultimul sondaj înainte de vot
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Revoltă în Brazilia. Fanii fostului președinte Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, Curtea Supremă și Palatul prezidențial - Video
Revoltă în Brazilia. Fanii fostului președinte Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, Curtea Supremă și Palatul prezidențial - Video
Liderul de stânga brazilian Luiz Inacio Lula da Silva menține un avans solid în cursa prezidențială de duminică împotriva președintelui în exercițiu Jair Bolsonaro și este aproape de o victorie clară conform ultimului sondaj publicat sâmbătă. 

Cele mai controversate alegeri din Brazilia din ultimele decenii vor arăta dacă revine la putere Lula da Silva, un fost președinte care a fost chiar la închisoare în urma unei condamnări de 12 ani pentru fapte de corupție (eliberat după o decizie controversată a Curții Supreme) sau brazilienii îl vor prefera pe Jair Bolsonaro, un populist de dreapta care atacă foarte des sistemul de vot și amenință că va contesta înfrângerea.

Un sondaj CNT/MDA publicat sâmbătă arată că Lula da Silva ar obține 48,3% din voturile valide exprimate, aducându-l foarte aproape de a obține jumătate din voturi, ceea ce ar duce la evitarea unui al doilea tur de scrutin. Sondajul are o marjă de eroare de 2,2 puncte procentuale.

Dacă nici unul dintre cei 11 candidați nu obține mai mult de 50% din voturi, excluzând buletinele de vot anulate, cei doi favoriți - aproape sigur Lula da Silva și Bolsonaro - ar ajunge la confruntarea finală: votul din turul doi care ar trebui să aibă loc pe 30 octombrie.

Sondajul MDA arată că Bolsonaro a redus jumătate din avansul inițial al lui Lula, care acum a scăzut la 7,9 puncte procentuale (cifrele sondajului cu tot cu voturile nule ar arăta 44,2% pentru Lula și 36,3% pentru Bolsonaro).

Alegeri prezidențiale în Brazilia. Lula da Silva ar urma să câștige alegerile încă din primul tur, conform altor două institute 



Alte două mari institute de sondare, Datafolha și IPEC, au estimat că Lula da Silva va câștiga alegerile din primul tur și își vor publica ultimul sondaj la ora 18:00. (21:00 GMT).

Bolsonaro, un fost căpitan de armată susține o politică pro-arme, se declară împotriva căsătoriilor persoanelor de același sex și este de asemenea împotriva avortului. Acesta a fost ales președinte în Brazilia în anul 2018 în urma unui val de simpatie și dorință a brazilienilor de a rămâne conservatori, dar și în urma unui val uriaș de opoziție față de Partidul Muncitorilor al lui Lula da Silva. 

Sistemul de vot electronic din Brazilia, pe care Bolsonaro l-a criticat în mod repetat ca fiind vulnerabil la fraudă fără a furniza însă dovezi, permite autorității electorale naționale, TSE, să înregistreze rapid rezultatele în câteva ore după închiderea scrutinurilor la ora 17:00. (20:00GMT).

Lula da Silva se bucură de susținerea fostului președintele Fernando Cardoso 

Fostul preşedinte Fernando Henrique Cardoso le-a cerut  brazilienilor, în timpul campaniei electorale, să voteze "pentru democraţie" la alegerile prezidenţiale din octombrie, îndemnându-i implicit să nu voteze pentru şeful statului în exerciţiu, Jair Bolsonaro, ci pentru fostul preşedinte Lula da Silva, fără a-i cita pe niciunul dintre ei, scrie AFP, citată de Agerpres. 

"Îi rog pe alegători să voteze pentru persoana care este angajată în lupta împotriva sărăciei şi inegalităţii (...), pentru păstrarea patrimoniului nostru de mediu şi pentru întărirea instituţiilor noastre", a spus Cardoso într-o notă intitulată "vot pro-democraţie" şi postată pe Twitter.

Oficial, Partidul Social Democraţiei Braziliene (PSDB) - al cărui preşedinte de onoare este Cardoso - susţine candidatura senatoarei centriste Simone Tebet, pe locul patru în sondaje, dar cu mult în urmă, cu doar 5% din intenţiile de vot.

Lula da Silva ar dori să evite un al doilea tur împotriva lui Bolsonaro şi a lansat un apel la "vot util" în primul tur pe 2 octombrie. 

Mai mulţi politicieni şi intelectuali de stânga din America Latină au publicat o scrisoare în care îi cer candidatului de centru stânga Ciro Gomes, aflat în prezent pe locul trei cu 8% din intenţiile de vot, să se retragă din cursă pentru a facilita victoria lui Lula da Silva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel