Alegeri Franța: Dezbatere televizată, sondaj. Cifre surprinzătoare
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Toți cei 11 candidați la președinția Franței s-au reunit pentru prima dată marți seara, într-un studio de televiziune, relatează Reuters și AFP, potrivit Agerpres. Emmanuel Macron pare în continuare favorit atât în primul tur al alegerilor, pe 23 aprilie, cât și în al doilea, pe 7 mai, când se va confrunta probabil cu Marine Le Pen.

Un sondaj difuzat imediat după cele patru ore de dezbatere a arătat că telespectatorii au apreciat cel mai mult prestația la televiziune a candidatului radical de stânga Jean-Luc Melenchon, care nu are practic șanse să treacă de primul tur, dar a fost preferat de 25% din cei care au urmărit emisiunea.

Centristul Macron s-a clasat al doilea, cu 21%, iar programul său de guvernare a fost cel mai apreciat, cu 23% din răspunsurile la sondaj.

Marine Le Pen, reprezentanta extremei drepte, a fost apreciată abia a patra ca performanță, cu 11%, după socialistul Francois Fillon, care a întrunit 15%.

Sondajul nu s-a referit la intențiile de vot, ci doar la reacțiile față de show-ul electoral la televiziune.

Macron și Le Pen, favoriți în primul tur conform sondajelor de opinie, s-au contrazis vehement între ei și cu Melenchon pe tema Europei. Macron dorește întărirea construcției europene, Le Pen — ieșirea imediată a Franței din zona euro și apoi din Uniunea Europeană, iar Melenchon — renegocierea tratatelor UE, dar nu și un "Frexit" după modelul Brexit-ului deja declanșat de Regatul Unit.

Totuși, numărul mare de nehotărâți poate furniza surprize la alegerile preizdențiale din Franța.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel