Alegeri europarlamentare 2019 în Republica Moldova. Așteptările moldovenilor
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Alegeri europarlamentare 2019 | Așteptările alegătorilor din Republica Moldova sunt legate de o mai mare apropiere de România și Uniunea Europeană.

În Republica Moldova au fost deschise 36 de secții de votare la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justișie. Cele mai multe secții au fost deschise la Chișinău, 13 la număr. Cetățenii care au venit să-și exprime opțiunea de vot cred că acest scrutin îi va apropia mai mult de România și de Uniunea Europeană, relatează radio Chișinău.

Chiar în primele ore ale dimineții, la câteva secții din Chișinău zeci de persoane au format cozi pentru a-și exercita dreptul la vot, deși la aceste alegeri au fost deschise mai multe secții decât la cele din 2014. Alegătorii au spus că au așteptări mari de la scrutin. Ei speră că vor trăi mai bine, că se vor apropia mai mult de România și de Uniunea Europeană.

Alți alegători cred că aceste alegeri ar putea ajuta Republica Moldova să se integreze în spațiul comunitar european. ”Am venit să votăm Parlamentul European, vrem să trăim mai bine, să fim membri ai Uniunii Europene. Faptul că noi am venit să votăm va influența viitorul R. Moldova. Uniți vom Câștiga", este convins un cetățean moldovean chestonat de jurnaliștii Radio Chișinău..

Pentru că la unele secții din Chișinău s-au format cozi, responsabilii au încat să-i redirecționeze pe oameni spre alte secții, unde prezența este mai mică. Președintele secției de votare din incinta Ambasadei României la Chișinău, Alexandru Mureșan a declarat pentru sursa citată:

„Până la această oră procesul de vot decurge foarte bine din punctul nostru de vedere. Sigur interesul e mare așa cum ne așteptam. Și îi rugăm pe toți care stau la cozi să aibă răbdare. Capacitatea de procesare e una anume, pentru că toate persoanele care se prezintă și doresc să voteze, trebuie validați întâi asupra dreptului de vot. Acest lucru se realizează printr-un sistem online, cu ajutorul unor tablete și e un proces care durează. Apoi își iau buletinele de vot, primesc ștampila, sunt înregistrați din nou pe listele suplimentare, semnează, votează".

Pentru aceste alegeri, România a deschis în Republica Moldova 36 de secții de votare, de patru ori mai multe decât la scrutinul europarlamentar din 2014. Nu există date oficiale cu privire la numărul exact de cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia română, dar unii politicieni admit că ar putea fi vorba de până la un milion de persoane.

Citește și: Vot 26 mai 2019 - Chirieac: Salut și să mă înclin în fața victoriei filozofiei sorosiste

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel