Alegeri anticipate în Bulgaria. Consilierul președintelui, Ștefan Ianev, a fost numit premier interimar
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 11 mai 2021, 15:33
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Pe data de 11 iulie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria, convocate de președintele Rumen Radev. 

Preşedintele bulgar Rumen Radev a convocat marţi alegeri parlamentare anticipate pentru data de 11 iulie şi l-a numit prim-ministru interimar până la formarea viitorului guvern pe Stefan Ianev, consilierul său pentru securitate şi apărare, relatează agenţia Reuters.

Convocarea anticipatelor a rezultat în urma alegerilor indecise din 4 aprilie, care au creat un parlament fragmentat. Partidul conservator GERB al fostul premier Boiko Borisov, formaţiunea antisistem 'Există un Astfel de Popor' (ITN) şi Partidul Socialist au eşuat, pe rând, să formeze o majoritate.

Consilierul și apropiatul președintelui, premier interimarStefan Ianev, în vârstă de 61 de ani, un apropiat al preşedintelui Radev, a fost vicepremier şi ministru al apărării într-un alt guvern interimar pe care acesta l-a numit în 2017. El va trebui să gestioneze criza sanitară provocată de pandemie, să organizeze alegerile şi să decidă dacă va întocmi sau va lăsa în sarcina viitorului guvern planul naţional de redresare şi rezilienţă pentru accesarea sumelor ce revin Bulgariei din planul european de relansare.

Partidul GERB a câştigat scrutinul din 4 aprilie, dar a pierdut mandate faţă de ultimele alegeri, pe fondul nemulţumirii populare provocate de corupţia endemică.

Formarea guvernului, o provocareTrei partide contestatare intrate în legislativ şi create în urma protestelor anticorupţie de anul trecut - cel mai important şi clasat pe locul doi în alegeri fiind Există un Astfel de Popor (ITN), condus de cântăreţul şi moderatorul de talk-show-uri TV Slavi Trifonov - nu au dorit să formeze o coaliţie nici cu GERB şi nici cu Partidul Socialist, ajuns pe locul trei în alegeri, partide pe care le consideră că fac parte din acelaşi sistem corupt. Prin urmare, formarea unei majorităţi nu a fost posibilă în nicio combinaţie politică.

Dar unii comentatori politici cred că alegerile din iulie ar putea crea un alt parlament fragmentat care de asemenea va face dificilă formarea guvernului. Un sondaj recent arată că partidele GERB şi ITN sunt umăr la umăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?