Data publicării:
ALDE, europarlamentare. Tudor Tim-Ionescu, primul candidat care dă cărțile pe față: De ce separat de PSD
Tudor - Tim Ionescu, vicepreședinte al organizației de tineret a ALDE și consilier general al Municipiului București, se numără printre primii zece candidați ai partidului pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc în luna mai.
Tudor - Tim Ionescu ne-a oferit prima reacție după ce președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat primii zece candidați aflați pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.
Cum a venit decizia de a candida pentru alegerile europarlamentare?
Tudor - Tim Ionescu: Este o decizie pe care am luat-o la modul general din momentul în care studiam în Bruxelles. Era perioada preintegrării României în Uniunea Europeană și mi-am dat seama că vreau să fac tot ce-mi stă în putință pentru a ajuta România, atât la nivel național, dar și la nivel european. România merită să fie reprezentată cu demnitate și aceasta a fost motivația mea încă de la început.
Ulterior, stagiatura de aproape doi ani în Parlamentul European mi-a confirmat necesitatea unei reprezentări la cel mai înalt nivel cu demnitate, ținând cont în primul rând de interesul României, care să contribuie la dezvoltarea familiei europene.
Astfel, am decis să-mi depun candidatura în competiția internă a ALDE, prezentând elemente pentru fiecare criteriu solicitat, precum CV-ul meu profesional, proiectul politic pentru Parlamentul European, activitatea mea politică, limbiile străine pe care le cunosc, etc.
La ce proiecte politice te-ai gândit pentru Bruxelles în cazul în care vei ajunge europarlamentar ALDE?
Tudor - Tim Ionescu: Proiectul politic pe care l-am prezentat în dosarul meu de candidatură s-a centrat pe doi piloni. Primul, tineretul, ținând cont de faptul că peste 20 de milioane de tineri europeni vor avea posibilitatea să voteze pentru prima dată în aceste alegeri europene din 26 mai. Tinerii din România au nevoie de reprezentare, de a-și exprima pozițiile, de a găsi sprijin în proiectele și planurile lor. Acesta este rolul pe care orice tânăr într-o funcție aleasă, fie la nivel local, național sau european, ar trebui să-l îndeplinească înainte de toate.
Al doilea pilon, pe care-l știți prin toată activitatea mea din Consiliul General al Municipiului București, este centrat în zona de mediu, protecție a mediului, promovare a măsurilor ecologice și protecție și bunăstare a animalelor. Fie că ne raportăm la România sau la Uniunea Europeană, mediul înconjurător nu are frontiere. Mediul înconjurător, apa, pâmântul, munții, aerul sunt lucruri comune pe care trebuie să le gestionăm în mod responsabil comun, să le protejăm și promovăm, pentru a duce o viață mai sănătoasă. Cât despre zona de protecție și bunăstare a animalelor, mi-am luat angajamentul de când am creat și promovat Strategia pentru Protecția și Bunăstarea Animalelor în Municipiul București în 2017 (votată în unanimitate), că acesta va fi doar punctul de pornire, dorința mea fiind ca această strategie și viziune, susținută de ALDE, să fie dezvoltată la nivel național și la nivel european ulterior.
Motivele pentru care ALDE a decis să meargă pe listă proprie pentru alegerile europarlamentare
Ce părere ai despre decizia ALDE de a avea o listă proprie pentru europarlamentare și nu comună cu PSD, având în vedere faptul că cele două partie reprezintă coaliția aflată la guvernare?
Tudor - Tim Ionescu: Uniunea Europeană este o construcție liberală. ALDE este continuatorul liberalismului în România din 2014, de când PNL a părăsit familia liberală europeană pentru a merge, oportunist, alături de popularii europeni. Partenerii noștri de coaliție fac parte din familia social-democrată. Cred că este mai util pentru ambele formațiuni să meargă pe liste separate și am să vă spun două motive, atât ideologice cât și pragmatice. Din punct de vedere ideologic, avem viziuni diferite, iar participarea pe liste separate ne permite fiecărui partid să ne definim mult mai bine viziunea în fața electoratului român, ulterior în cadrul familiilor politice europene din care face parte. Din punct de vedere pragmatic, intenția de vot a două partide nu se cumulează dacă cele două partide fac o alianță. Altfel spus, intențiile de vot pentru ALDE și PSD nu ar fi fost cumulate în cazul unei liste comune, ci ar fi fost, cel mai probabil, așa cum s-a demonstrat de-a lungul istoriei alianțelor, în România și-n toată lumea, inferior scorului cumulat al celor două partide. Din aceste motive, cred că este oportun pentru fiecare partid să comunice atât electoratului său cât și electoratului indecis, propria viziune asupra temelor majore românești în Uniunea Europeană, viziuni care desigur trebuie să aibă, din punctul meu de vedere, ca și punct de pornire, reprezentarea României cu demnitate în Europa.
Cum privești candidatura ta?
Tudor - Tim Ionescu: O privesc ca pe un semnal important pe care ALDE îl dă, din toate punctele de vedere. În primul rând, lista este deschisă de o doamnă, doamna Norica Nicolai, iar pe locul 3 se regăsește o altă doamnă, Renate Weber, ambele europarlamentare având o experiență foarte mare în Parlamentul European. Apoi, ca experiență, avem foști miniștri, precum domnul Varujan Vosganian și domnul Andrei Gerea. De asemenea, din punct de vedere al pregătirii și experienței profesionale, îl avem pe domnul profesor universitar doctor Daniel Barbu sau conferențiarul universitar doctor Radu Sliaghi Dumitrescu. Iar lista conține de asemenea reprezentanți de la organizația de tineret. În plus, dacă ne uităm la filialele de proveniență ale celor ce compun top 10 din această listă, vom vedea că ei provin din toate regiunile țării, inclusiv comunitățile românilor din afara țării. Așadar, consider că ALDE prezintă cea mai bună listă pentru alegerile europarlamentare, prin prisma acestui mix de experiență, tinerețe, activitate politică, studii, reprezentare geografică, reprezentare a femeilor în funtea listei.
Vezi și: ALDE, LISTĂ candidați europarlamentare. Tăriceanu, anunț de ultimă oră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News