Data publicării:

Alcoolorexia: Adolescentele renunță la mâncare și beau alcool pentru a nu se îngrășa

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
 alcoolorexie
alcoolorexie

În ultimii ani a apărut un nou tip de tulburare alimentară, care se numește alcoolorexie, fiind o combinaţie între alcoolism şi anorexie.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la University of Missouri, din SUA, arată că, din dorinţa de a rămâne slabe, adolescentele preferă să se înfometeze, dar nu şi să renunţe la alcool, scrie DailyMail.

Experţii avertizează că acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, 30% dintre tinere având un astfel de comportament.

Renunţarea la mâncare în favoarea alcoolui are un impact negativ asupra organismului. Adoptarea unui astfel de stil de viaţă pe termen lung duce la distrugerea organelor vitale.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.000 de studenţi și arată că alcoolorexia este mai des întâlnită în rândul fetelor, decât al băieţilor. Acestea şi-au motivat adoptarea acestui stil de viaţă din două motive: îşi păstrează silueta, pentru că sunt extrem de riguroase în ceea ce priveşte numărul de kilocalorii consumate într-o zi, şi fac economii din punct de vedere economic, pentru că nu mai trebuie să dea bani şi pe mâncare.

Medicii spun că această practică a alcoolorexiei este încurajată mai ales de dietele în care alimentelor şi băuturilor li se atribuie un anumit număr de kilocalorii.

Prof. Victoria Osborne, coordonator al studiului, a declarat că acest comportament are un impact negativ în primul rând asupra funcţiilor cognitive.

"Creierul este privat de substaneţele nutritive necesare pentru a funcţiona la capacitate maximă. Alcoolul băut în cantităţi ridicate are şi el un efect negativ asupra acestuia. Pe termen lung alcoolorexia poate duce la apariţia dificultăţilor de concentrare", a spus Osborne.

De asemnea, specialiştii menţionează că acest comportament poate duce şi la apariţia dependenţei de alcool.

"Persoanele devin dependente, un lucru extrem de nociv. Fenomenul este întâlnit mai ales la persoanele bulimice decât la cele anorexice, însă aici ne confruntăm cu o combinaţie de kilocalorii goale, fără valoare nutritivă, şi cu un comportament riscant care apare în timpul stării de ebrietate", a mai declarat coordonatorul studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel