Alăptarea poate reduce riscul de diabet de tip II la femeile cu diabet gestațional
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
alaptare la san
alaptare la san
Cu cât o femeie cu diabet gestațional alăptează mai mult, cu atât scade riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață, spun cercetătorii.

În plus, față de riscurile pentru sănătate pentru mame și bebeluși, diabetul gestațional crește riscul pentru diabetul de tip 2, la 10 până la 20 de ani după sarcină. Diabetul de tip 2 crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate, sugerează o analiză a cercetătorilor de la Institutul Național de Sănătate.

Din peste 4.000 de femei care au participat la studiu și care au prezentat diabet gestațional, 873 au dezvoltat diabet de tip 2 pe parcursul a 25 de ani. În comparație cu femeile cu diabet gestațional care nu au alăptat, cele care au alăptat timp de șase până la 12 luni au avut 9% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2, cele care au alăptat timp de până la doi ani au avut 15% mai puține șanse, iar cele care au alăptat mai mult decât doi ani au avut cu 27% mai puține șanse, notează Medicalexpress.

Cercetătorii au sugerat că medicii ar putea dori să încurajeze pacienții cu diabet gestațional să alăpteze dacă pot, pentru a reduce riscul de diabet de tip 2.

Studiul a fost realizat de Cuilin Zhang, M.D., Ph.D., de la NIH's Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), și colegii săi și a fost publicat în Diabetes Care.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel