Data publicării:
Al treilea război în Irak
În 1991, după prăbușirea comunismului în Estul Europei și dezmembrarea fostei URSS, Statele Unite începeau primul război în Irak, continuat cu atacuri aeriene mai bine de un deceniu.
În 2003, începea al doilea război, de data aceasta cu implicarea terestră a Statelor Unite și a aliaților lor, inclusiv România. Retragerea a fost făcută recent de președintele Barack Obama. 20 de ani război - cu sute de mii de morți și răniți, inclusiv din rândul coaliției internaționale, între care și militari români căzuți la datorie. Costul intervențiilor este estimat la 1.500 de miliarde de dolari, peste 1.000 de miliarde costând ultimul război și mai ales pacea de după.
A doua intervenție militară în Irak s-a bazat pe informația prezentată de fostul general American Collin Powel, în 2003 Secretar al Departamentului de Stat, conform căruia Irakul pregătea arme de distrugere în masă. Viața a dovedit că a fost vorba de o informație falsă. Dispariția lui Saddam Hussein, spânzurat între timp, nu a adus în niciun fel pace, prosperitate și democrație în Irak și nici stabilizarea situația în regiune. Un dictator corupt, cu ambiții nemăsurate, a fost înlocuit cu câțiva dictatori mai mici, guvernatori de provincii, relativ respectuoși cu Statele Unite.
De patru zile însă, ceea ce se întâmplă în Irak depășește toate anticipările. O grupare fundamentalistă sunnită, Statul Islamic în Irak și Levant, se află la mai puțin de 100 de km de Bagdad, după ce a cucerit jumătate din țară, inclusiv orașe strategice precum Mossul și Fallujah. Ofensiva fulgerătoare a fundamentaliștilor a determinat SUA să anunțe oficial că ia în calcul o intervenție directă în Irak! Companiile americane au fost deja evacuate. Oprirea aprovizionării cu petrol din Irak va conduce la creșterea aberantă a prețului barilului și oprirea creșterii economice mondiale.
Dacă lucrurile nu vor fi trecute sub controlul autorităților legitime de la Bagdad, în care America a investit sume de miliarde de dolari, 20 de ani de politică americană în Irak și în Orientul Mijlociu vor fi puși sub un mare semn de întrebare. Sacrificarea a sute de mii de vieți, pomparea a mii de miliarde de dolari, o întreagă politică mondială care a avut în centrul ei democratizarea lumii islamice se dovedesc că nu au avut efect. Probabil că nu avioanele, bombele inteligente și supersoldații oferă stabilitatea pe termen lung, ci educația, cultura și asigurarea unui trai decent, în așa fel încât grupările islamiste să nu mai aibă de unde să-și recruteze viitorii sinucigași. Un al treilea război în Irak va marca din nou politica și economia mondială, așa cum s-a întâmplat și în cazurile precedente. Energia ar putea ajunge la prețuri incredibile. Modul de viață pe planetă ar cunoaște modificări masive. Și totul fiindcă la Washington nu se știe exact diferența dintre șiiți și sunniți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News