Al-Qaida a difuzat o înregistrare video cu un angajat ONU luat ostatic în Yemen
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Organizaţia americană SITE, specializată în monitorizarea grupărilor radicale, a informat sâmbătă că gruparea jihadistă Al-Qaida din Peninsula Arabă (Aqpa) a difuzat o înregistrare video cu un angajat al ONU din Bangladesh răpit în Yemen în luna februarie, transmite AFP.

ONU anunţase în februarie că cinci din membrii personalului său, care se întorceau la Aden după o 'misiune pe teren', au fost răpiţi în guvernoratul Abyan din sudul ţării.

În înregistrarea video, un bărbat care se prezintă drept Akam Sofyol Anam, identificat de SITE drept 'director de securitate în cadrul ONU' în Yemen, îşi îndeamnă angajatorul să îndeplinească cerinţele grupării jihadiste, care încă nu sunt cunoscute.

Ostaticul susţine că viaţa sa şi a colegilor săi este în pericol şi afirmă că suferă de o problemă gravă de sănătate, care necesită o atenţie imediată.

Creată în 2009, gruparea Aqpa este considerată de Statele Unite ca fiind cea mai periculoasă ramură a reţelei jihadiste. Aqpa a profitat de haosul provocat de războiul din Yemen şi a desfăşurat atacuri împotriva rebelilor houthi şi a forţelor guvernamentale.

Aqpa a revendicat, de asemenea, atacuri în Statele Unite şi Europa, precum atacul mortal asupra Charlie Hebdo din 2015 la Paris, dar a suferit mai multe înfrângeri în ultimii ani, pierzând teritorii şi luptători.

În conflictul declanşat în Yemen din 2014 se confruntă forţele guvernamentale, susţinute în special de Arabia Saudită, şi rebelii houthi, susţinuţi de Iran. Grupări armate, precum Al-Qaida, sunt de asemenea active în Yemen.

Potrivit ONU, războiul din Yemen s-a soldat cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate, două treimi din populaţie având nevoie de ajutor umanitar.

Liderul Al-Qaeda, Zawahiri, ucis de forţele americane. Biden: S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este

Liderul grupării teroriste Al-Qaeda a fost eliminat în Afghanistan, de trupe americane, a transmis Joe Biden, la începutușl lunii august. 

Ţinta "operaţiunii antiteroriste reuşite” în Afganistan, anunţată de un responsabil american cu rang înalt a fost liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, ucis în weekend într-o lovitură de dronă, potrivit presei americane, transmite AFP.

Al-Zawahiri, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 care au făcut aproape 3.000 de morţi în Statele Unite, a preluat conducerea organizaţiei teroriste după moartea lui Osama bin Laden în 2011, eliminat de un comando american în Pakistan.

Un înalt responsabil al administraţiei americane a mai spus că SUA au desfăşurat cu succes luna trecută o "operaţiune antiteroristă unei ţinte importante din rândul Al-Qaida" în Afganistan, fără a-l menţiona pe Ayman al-Zawahiri.

"Operaţiunea a fost reuşită şi nu a făcut nicio victimă civilă", le-a precizat jurnaliştilor această sursă.

Potrivit presei americane, Ayman al-Zawahiri ar fi putut fi ucis într-o lovitură cu dronă efectuată de CIA în capitala afgană, Kabul.

Departamentul de Stat a oferit o recompensă de până la 25 de milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sau condamnarea liderului al-Qaida.

Acest anunţ intervine la aproape un an de la retragerea haotică a forţelor americane din Afganistan, care a permis talibanilor să preia din nou controlul asupra ţării după douăzeci de ani.

Pe de altă parte, Statele Unite au mai anunţat la mijlocul lui iulie că l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic (SI) din Siria, Maher al-Agal, într-o lovitură de dronă, operaţiune care a 'slăbit considerabil capacitatea SI de a pregăti, finanţa şi desfăşura operaţiuni în regiune', potrivit unui purtător de cuvânt al armatei americane, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel