Data publicării:

Ajutor de 14.000 de euro pentru reabilitarea caselor

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Într-o ţară europeană se derulează o campanie de încurajare a populaţiei în direcţia reabilitării termice a locuinţelor. 

Ministrul Mediului din Austria, Leonore Gewessler, a dat startul unei campanii masive cu rol de impulsionare a operaţiunilor de reabilitare termică a clădirilor. Sloganul „Austria nu este complet sigilată”, pe care ministrul Protecției Climatice și Energiei, Leonore Gewessler (Verzii), l-a anunțat de curând, se pare că a prins bine în rândul populaţiei care a început deja să se mobilizeze puternic. „Obțineți acum un bonus de renovare de până la 14.000 de euro și reduceți permanent costurile cu energia”, este mesajul pe care l-a transmis ministrul.

Se estimează un sprijin financiar care ar putea să acopere reabilitarea termică a aproximativ o jumătate de milion de case din toată Austria „Strict vorbind, pereții, ferestrele, ușile și acoperișurile noastre nu sunt complet etanșate sau nu sunt bine izolate. Acest lucru duce la costuri mari cu energia”, spune ministerul. Sunt puse la dispoziție până la 14.000 de euro pentru fiecare proiect. Subvenția este disponibilă pentru case unifamiliale, ansambluri rezidențiale și, de asemenea, companii, potrivit publicatiei Ziarulromanesc.de, care citeaza Heute.

Sunt puse la dispoziție până la 14.000 de euro pentru fiecare proiect. Subvenția este disponibilă pentru case unifamiliale, ansambluri rezidențiale și, de asemenea, companii.

Ce se întâmplă în România

Potrivit ghidului MDRL, persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire vor beneficia, gratuit, de reabilitarea termică a locuinţelor. "Pentru perioada 2021 – 2027 avem perspectiva unor investiţii de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune şi este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susţină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade şi să asigure acces facil şi transparent la fonduri.

Avem şi două modificări ce vor avea un puternic impact social. Pe deoparte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuinţelor se va face gratuit, fără să fie taxaţi în acest sens.

Mai mult, vom permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat Marcel Boloş, cu ceva timp în urmă, potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel