Ajutoarele de minimis pentru IMM-uri. Cum se modifică sistemul de punctaj
Executivul a modificat, în ședința de miercuri, Hotărârea de Guvern nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri. Principala modificare se referă la introducerea unor punctaje pentru proiectele care vor fi depuse.
După eșecul principiului "primul venit - primul servit", sistem care a creat probleme în luna august când a fost organizat un concurs de proiecte depuse de IMM-uri pentru obținerea ajutorului de minimis, Guvernul Ponta a decis eliminarea acestei reguli. Reamintim că procedura din august a fost închisă după numai șase minute.
Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, a declarat că în urma modificării, înregistrările se vor face online, pe formulare tip, iar punctajul întrunit de fiecare proiect, calculat pe baza unor criterii precise. Fiecare întreprinzător își va putea calcula singur punctajul înainte de înregistrare.
"În principal, punctajele sunt date pentru IMM-uri care operează în domeniul industriei prelucrătoare, după care învățământ-cercetare și celelalte servicii, pe locul al treilea în grila de punctaj", a spus Grapini. Deschiderea aplicației va fi anunțată cu cinci zile înainte, iar înregistrările online se vor face pe parcursul a zece zile, fără să mai conteze ora și minutul înregistrării, ci doar punctajul întrunit.
"După ce se face înregistrarea, timp de 60 de zile, firmele au timp suficient să depună dosarul în teritoriu, la oficiile pentru IMM-uri. Evident, vom aloca banii în ordinea descrescătoare a punctajului. Punctajul minim pentru care poate fi finanțat este 60 de puncte din 100. Dacă sunt punctaje egale, avem criterii de departajare: cei care angajează tineri până în 25 de ani vor primi punctaje suplimentare. În situația în care banii alocați nu vor ajunge pentru proiectele până în 60 de puncte, le consideram valide și vom aloca în perioada următoare alte sume, încât toate proiectele eligibile să fie valorificate", a mai spus ministrul.
Grila de punctaj va lua în considerare și dacă este în mediul rural sau urban. Practic, întreprinderile din mediul rural vor primi punctaj superior. De asemenea, micro-intreprinderile vor primi punctaje mai mari față de întreprinderile mici și cele mijlocii, scrie hotnews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News