Data publicării:

Ajutoarele ajunse în Gaza, insuficiente. Bilanț sumbru în tabăra palestiniană: Peste 5000 de persoane ucise; aproape jumătate sunt copii

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Un al treilea grup de vehicule cu ajutoare esențiale a intrat, luni, în punctul de trecere Rafah, care leagă Egiptul de Gaza, însă organizațiile avertizează că este necesar mult mai mult pentru a atenua criza umanitară care se adâncește în Fâșia Gaza.

Bombardamentul israelian și blocada completă asupra enclavei palestiniene pun în pericol mai mult de 2 milioane de civili, expunându-i riscului de deshidratare severă și foamete.

Cel puțin 5.087 de persoane au fost ucise în Gaza, inclusiv 2.055 de copii și 1.119 femei, conform Ministerului Sănătății palestinian. În plus, zeci de persoane au murit în atacurile IDF din timpul nopții, scrie CNN.

Toate s-au petrecut după ce Hamas a lansat raiduri mortale împotriva Israelului pe 7 octombrie, ucigând cel puțin 1.400 de oameni și răpind sute.

Blocada "nespus de crudă" a Israelului asupra Gaza încalcă dreptul internațional și legea penală, au declarat experții ONU săptămâna trecută.

Iată cele mai recente evoluții:

Ajutor insuficient pentru Gaza: Enclava palestiniană se confruntă cu o lipsă de peste 7.200 de camioane cu ajutoare, față de cantitatea obișnuită importată din 7 octombrie, potrivit CNN. În mod normal, teritoriul primește 455 de camioane cu ajutoare pe zi, conform Națiunilor Unite. Prin urmare, ar fi trebuit să ajungă 7.280 de camioane între 7 octombrie și 22 octombrie.

Numeroase decese: Cel puțin 436 de persoane, inclusiv 182 de copii, au fost ucise în atacurile israeliene din Gaza în timpul nopții, conform Ministerului palestinian al Sănătății. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că asaltul a vizat 320 de "ținte teroriste" aparținând Hamas și Jihadului Islamic. Amnesty International a afirmat anterior că a documentat "atacuri israeliene ilegale" care "ar trebui investigate ca posibile crime de război", pe măsură ce numărul victimelor civile crește, în ciuda afirmațiilor Israelului că atacă ținte militare.

Penurii critice de medicamente: Blocada face ca lucrătorii umanitari din Gaza să nu poată utiliza morfină sau analgezice pentru a trata civili răniți, a declarat Leo Cans, șeful Misiunii pentru Medici fără Frontiere (Doctors Without Borders) din Ierusalim. Un chirurg MSF a tratat duminică un băiat de 10 ani care avea "arsuri pe 60% din suprafața corpului, și nu a primit analgezice", a spus Cans la CNN.

Ostatici ai Hamas: IDF susține că Hamas a luat 222 de ostatici în timpul atacului său mortal asupra Israelului, pe 7 octombrie, pe măsură ce eforturile internaționale se intensifică pentru eliberarea acestora. CNN nu poate verifica independent cifra citată de IDF. Vineri, Hamas a eliberat doi ostatici americani, Judith Tai Raanan și fiica sa de 17 ani, Natalie Raanan.

Granița dintre Liban și Israel: IDF a declarat că a lovit o celulă teroristă în Liban care planifica o "lansare de rachete antitanc" îndreptată spre orașul Shlomi, din nordul Israelului. Gruparea Hezbollah, susținută de Iran, și IDF au schimbat focuri de armă de la începutul războiului, ceea ce amplifică temerile unui conflict regional mai amplu. Un soldat israeliano-american, Omer Balva, în vârstă de 22 de ani, a murit vineri în urma unui atac cu rachete lângă granița cu Liban, a declarat IDF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel