AIEA a emis un raport privind situația de la centrala nucleară Zaporojie: Situația actuală este de nesuportat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis un raport privitor la situația de la centrala nucleară Zaporojie.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut înființarea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, ocupată de Rusia și locul recent bombardamentelor.

„Situația actuală este de nesuportat”, a spus organul de pază atomic al Națiunilor Unite într-un raport de marți, după ce a trimis o echipă la centrală săptămâna trecută.

Ocuparea centralei nucleare, cea mai mare din Europa, a stârnit temeri de un dezastru nuclear, deoarece ambele părți ale războiului Rusia-Ucraina sunt învinuite pentru bombardarea site-ului.

„Este o nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear rezultat din daune fizice cauzate de mijloace militare”, a precizat AIEA.

„Acest lucru poate fi realizat prin stabilirea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare”, se spune în raport.

„AIEA recomandă ca bombardamentele la fața locului și în vecinătatea sa să fie oprite imediat pentru a evita orice alte daune aduse fabricii și instalațiilor asociate”, a spus acesta.

Se cere oprirea activității militare în jurul centralei

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, cel care a condus inspecția, a informat marți Consiliul de Securitate al ONU cu privire la constatările agenției.

Înainte de prezentarea lui Grossi, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut ca forțele ruse și ucrainene să se angajeze să oprească orice activitate militară în jurul uzinei și să convină asupra unui „perimetru demilitarizat”.

Guterres a spus că acest lucru va include „angajamentul forțelor ruse de a retrage tot personalul și echipamentul militar din acel perimetru și angajamentul forțelor ucrainene de a nu intra în el”.

El a avertizat că daunele aduse centralei, fie că sunt intenționate sau nu, „ar putea însemna o catastrofă” în regiune și nu numai.

Trupele ruse au preluat controlul asupra sitului la începutul lunii martie și au existat atacuri repetate în apropiere. Atât Moscova, cât și Kievul au negat responsabilitatea.

AIEA a declarat sâmbătă că centrala a fost deconectată de la ultima linie electrică principală rămasă la rețea și se bazează pe o linie de rezervă.

Inspectorii au spus că au găsit trupe și echipamente rusești la fabrică, inclusiv vehicule militare parcate în sălile turbinelor. Ei au mai spus că condițiile pentru personalul ucrainean al fabricii ar trebui îmbunătățite pentru a reduce probabilitatea erorilor, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel