Ai tensiune? Medicii cred că ar trebui să îți verifici tensiunea mai des (studiu)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (cottonbro)
Sursă foto: Pexels (cottonbro)
Tensiunea mărită sau cea sub nivelul normal pot deveni un adevărat inconvenient în viața de zi cu zi, însă medicii sunt de părere că aceasta ar trebui să fie măsurată mult mai des. 

Doar 48% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani care iau medicamente pentru tensiunea arterială sau au o afecțiune legată de hipertensiune arterială își verifică în mod regulat tensiunea arterială acasă sau în alte locuri, arată un nou studiu. Un număr ceva mai mare, însă doar 62% dintre respondenți, spun că un furnizor de servicii medicale i-a încurajat să efectueze astfel de verificări. Respondenții la sondaj ai căror furnizori au recomandat să-și verifice tensiunea arterială acasă au avut de trei ori și jumătate mai multe șanse de a face acest lucru decât cei care nu și-au amintit că au primit o astfel de recomandare.

Descoperirile subliniază importanța explorării motivelor pentru care pacienții cu risc nu își verifică tensiunea arterială și de ce furnizorii nu recomandă să o verifice, precum și găsirea modalităților de a determina mai multe persoane cu aceste afecțiuni să-și verifice presiunea din vene și artere în mod regulat. Acest lucru ar putea juca un rol important în a ajuta pacienții să trăiască mai mult și să mențină sănătatea inimii și a creierului, spun autorii studiului.

Cercetările anterioare au arătat că monitorizarea regulată la domiciliu poate ajuta la controlul tensiunii arteriale și că un control mai bun poate însemna un risc redus de deces, de evenimente cardiovasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord și de deficiențe cognitive și demență. Descoperirile sunt publicate în JAMA Network Open de o echipă de la Michigan Medicine, centrul medical academic al Universității din Michigan. Datele provin din sondajul național privind îmbătrânirea sănătoasă și se bazează pe un raport emis anul trecut, scrie Science Daily.

Monitorizarea tensiunii este asociată cu valori mai scăzute ale acesteia

Sondajul, bazat la Institutul U-M pentru Politică și Inovare în domeniul asistenței medicale și susținut de Michigan Medicine și AARP, a întrebat adulții cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani despre afecțiunile lor cronice de sănătate, monitorizarea tensiunii arteriale în afara clinicilor și interacțiunile cu furnizorii de servicii de sănătate despre tensiunea arterială. Autorii studiului Mellanie V. Springer, M.D., M.S., de la Departamentul de Medicină de Neurologie din Michigan și Deborah Levine, M.D., M.P.H., de la Departamentul de Medicină Internă, au lucrat cu echipa NPHA pentru a dezvolta întrebările sondajului și a analiza rezultatele.

Datele din noua lucrare provin de la cei 1.247 de respondenți care au spus că fie iau un medicament pentru a-și controla tensiunea arterială, fie că au o afecțiune cronică de sănătate care necesită controlul tensiunii arteriale, în special, un istoric de accident vascular cerebral, boală coronariană, diabet, boală cronică de rinichi sau hipertensiune arterială.

Dintre ei, 55% au spus că dețin un monitor de tensiune arterială, deși unii au spus că nu îl folosesc niciodată. Printre cei care îl folosesc, a existat o mare variație în ceea ce privește frecvența cu care și-au verificat presiunea și doar aproximativ jumătate au spus că își împărtășesc rezultatele cu un furnizor de sănătate. Dar cei care dețin un monitor au de peste 10 ori mai multe șanse de a-și verifica tensiunea arterială în afara instituțiilor de îngrijire a sănătății decât cei care nu dețin unul.

Autorii notează că monitorizarea tensiunii arteriale este asociată cu o tensiune arterială scăzută. Ei spun că rezultatele sugerează că ar trebui dezvoltate protocoale pentru a educa pacienții cu privire la importanța auto-monitorizării tensiunii arteriale și a partajării rezultatelor cu medicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel