Ai mâncat o astfel de ciorbă? E gustoasă, hrănitoare și acrișoară de la murături
Vlăduț, bucătarul de la „Neatza cu Răzvan și Dani”, a explicat cum se pregătește o ciorbă mai specială, cu multă carne de porc afumată, iar legumele proaspete înlocuite cu multe murături: castraveciori, varză și gogoșari.
Ingrediente pentru ciorbă de afumătură și murături
1 kg afumătură de porc (coaste, pulpă)
2-3 cepe
2-3 linguri de ulei
1 varză murată, mai micuță
5-6 buc. gogoșari în oțet
5-6 buc. castraveciori murați
2 gălbenușuri
400 gr smântână de consum
sare și piper, după gust
tarhon
Mod de preparare
Se toacă ceapa mărunt, se porționează carnea de porc și se trag împreună în ulei, direct în vasul în care va fi preparată ciorba.
Se adaugă varza murată, tocată și se completează cu apă fierbinte.
Se fierbe ciorba până când atât carnea cât și varza sunt pătrunse, iar cu 15 minute înainte de a stinge focul, se adaugă gogoșarii tocați, castraveciorii tocați și puțin tarhon.
Tot înainte de a stinge focul, cu 5-6 minute, se drege ciorba cu gălbenușurile amestecate cu smântâna și se mai asezonează gustul și cu puțin piper, notează a1.ro.
Nutriționistul Mihaela Bilic, despre ciorbă
Din punct de vedere al echilibrului nutriţional, ciorba este o mâncare ce respectă perfect proporţiile, asigură medicul nutriționist Mihaela Bilic. Faptul că are multă zeamă înseamnă hidratare.
„Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit. Are multă apă. Stomacul nu știe să numere calorii, este impresionat doar de volum. Din cauza asta, când băgăm în stomac trei polonice de ciorbă, el crede că a mâncat mult, l-am păcălit. Dar avem 90% apă, avem legume, făinoase (tăiței, orez, cartof). Cantitatea de substanță uscată dintr-o ciorbă niciodată nu o să depășească dimensiunea unei palme. Carnea, legumele - încap într-o palmă. Când vorbim de o porție pentru un adult, vorbim de farfuria de două palme”, a explicat Mihaela Bilic.
Ciorba mai are un avantaj. Stă în stomac de două ori mai mult decât un fel doi. „E paradoxul ciorbei”, a spus nutriționistul.
De ce ne slăbește corect? Pentru că, potrivi nutriționistului, stă de două ori mai mult în stomac, dă senzația de sațietate, are puține calorii.
„Dacă mâncăm trei - cinci ciorbe pe zi, putem să slăbim cu stomacul plin”, a spus, la Pro TV, medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Din punct de vedere al conţinutului de grăsimi, ciorba are avantajul că poate fi uşor degresată. Iată ce mai spune Mihaela Bilic: „Grăsimea cu apa nu se amestecă, aşa că, dacă punem ciorba la frigider, grăsimea se strânge la suprafaţă şi se poate aduna.”
„Ca să nu mai zic că supele sau ciorbele în care sunt puse la fiert şi oasele cu carne reprezintă o sursă excelentă de calciu pentru copii. Calciul este un mineral hidrosolubil, iar zeama de oase le asigură copiilor o bună parte din calciul necesar creşterii şi dezvoltării armonioase”, a mai precizat nutriționistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News