Agenția Europeană a Medicamentului dată la schimb pentru un sediu unic al Parlamentului European
Brexitul și alegerea lui Emmanuel Macron președinte al Franței reprezintă două oportunități de care se poate profita pentru a transfera definitiv sediul Parlamentului European de la Strasbourg la Bruxelles, potrivit unor europarlamentari citați miercuri de publicația belgiană Le Soir. Franța ar urma să primească la schimb Agenția Europeană a Medicamentului.
Ideea unui sediu unic al Parlamentului European a mai fost dezbătută până acum. În prezent, transferul eurodeputaților și al staff-urilor lor o săptămână pe lună de la Bruxelles la Strasbourg pentru ședințele în plen îi costă pe contribuabilii europeni aproape 114 milioane de euro anual. "Adică 3.600 de euro pe minut", a calculat europarlamentarul britanic conservator Ashley Fox, într-o conferință de presă miercuri.
Venirea lui Macron la președinția Franței și Brexitul sunt două oportunități de care susținătorii "sediului unic" vor să profite, notează Le Soir. Pe de o parte, convingându-l pe Macron de faptul că a acționa pentru un sediu unic ar fi un act "proeuropean", căci aceasta ar elimina unul din argumentele populiștilor care denunță modul în care banii contribuabililor sunt risipiți.
Apoi, explică eurodeputata suedeză Anna Maria Corazza Bildt (grupul de dreapta și de centru-dreapta al PPE), odată cu Brexitul, două agenții cu sediul la Londra (Agenția Europeană a Medicamentului /EMA/și Autoritatea Bancară europeană) urmează a fi relocate.
Strasbourgul ar putea recupera Agenția Europeană a Medicamentului în compensație. Mai trebuie convinse 20 de țări, care concurează pentru a o primi, întrucât decizia va fi votată în unanimitate. "Bineînțeles, va trebui să se facă compromisuri", recunoaște ea.
Și starea clădirilor din Bruxelles (...) nu constituie un obstacol pentru un sediu unic în capitala noastră, potrivit ei. Clădirile din Strasbourg nu au capacitatea de a-i primi pe eurodeputați patru săptămâni pe lună. Ar trebui o "enormă mărire" a instalațiilor din oraș, susține ea. O dezbatere pe această temă va avea loc la sfârșitul după-amiezii de miercuri în plenul Parlamentului European, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News