Agenți ruși, expulzați de Barack Obama. Cine sunt aceștia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele american Barack Obama a ordonat înainte de Anul Nou expulzarea a 35 de oficiali ruși acuzați că ar fi "agenți ai serviciilor de informații ai Moscovei", amintește Francetvinfo, care a încercat să afle cine sunt aceștia.

Această expulzare de agenți ruși amintind de epoca Războiului rece, cea mai importantă după 2001, când 50 de agenți trebuiseră să părăsească teritoriul american, sancționează presupusa ingerință a Moscovei în campania electorală americană. Cu câteva luni înainte de alegeri, mai multe organizații, între care Partidul Democrat, fuseseră victime ale unor atacuri cibernetice. Dacă Rusia intenționase inițial să răspundă în același mod — așa cum este uzanța în astfel de cazuri — expulzând 35 de oficiali americani, Vladimir Putin a anunțat ulterior că se va abține să facă la fel.

Cei 35 de oficiali ruși — invitați să părăsească teritoriul american împreună cu familiile lor "în 72 de ore", așa cum precizase Barack Obama — sunt anonimi. Dar toți lucrează la Consulatul rus din San Francisco sau la Ambasada Rusiei din Washington. Nu se știe totuși dacă aceste persoane-țintă au luat parte la piratarea informatică, potrivit Agerpres.

Potrivit New York Times, "Casa Albă și Departamentul de Stat au stabilit numărul de 35 de persoane și apoi au cerut FBI o listă a oficialilor ruși despre care se crede că ar fi în realitate agenți ai serviciilor de informații".

Acești agenți ar lucra sub acoperire pentru serviciile de informații ruse — SVR, descendent din KGB, care răspunde pentru operațiunile sale direct președintelui rus, și GRU, omologul său militar.

New York Times, citând un fost oficial american, estimează că acești 35 de oficiali ruși reprezintă o treime din persoanele suspectate de spionaj care lucrează în ambasadele și consulatele rusești în SUA, adică aproximativ 100 de persoane. Dar numărul spionilor ruși pe teritoriul american ar fi în realitate mult mai ridicat.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel