Data publicării:

După 30 de ani, Hidroelectrica continuă investiția de la Pruncea-Trestia

Autor: Ciocan Ciprian | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Compania Hidroelectrica a inaugurat, joi,  străpungerea frontului de excavații subterane la galeria hidrotehnica Pruncea- Trestia, cu o lungime de aproximativ 2300 de metri, lucrare ce face parte din cadrul Aducțiunii Principale Surduc- Nehoiașu.

[caption id="" align="alignleft" width="310"] foto: Ciprian Ciocan[/caption]
Complex hidroenergetic de la Pruncea-Trestia a fost proiectat în 1981, dar a intrat în conservare încă din perioada 1994-1995. Joi,  reprezentanţii Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, alături de hidroenergeticienii buzoieni, au marcat o nouă etapă pentru intrarea Buzăului pe harta marilor centre hidroenergetice din ţară: străpungerea galeriei de la Pruncea-Trestia.

Inaugurarea a început cu prezentarea de către administratorul judiciar a Hidroelectrica, domnul doctor Adrian Remus Borza, a întregului proiect al companiei. Aceasta poartă numele de Amenajarea Hidroenergetică Surduc -Siriu, proiect ce constă în asigurarea derivării și transportului apei prin galeria între Stăvilarul Surduc și centrala Nehoiașu II și punerea în funcțiune a primului hidroagregat cu o putere instalat de 55 MW în trimestrul IV al anului 2015.

Amenajarea Hidroenergetica Surduc- Siriu cuprinde două mari priorități: amenajarea râului Buzău și a râului Bâsca Mare- Bâsca Mică.Conform acestui proiect, Hidroelectrica iși propune deschiderea a doua centrale: Centrala Hidroelectrica (CHE) Nehoiașu II Hidroagreat 1 cu punere în funcțiune în trimestul IV al anului 2015, cu o investiție totală de 292 de milioane de euro și CHE Surduc și Hidroagregat 2 în CHE Nehoiașu II , cu o investiție totală de 446 milioane de euro și finalizarea proiectului în 2020.

Centrala Nehoiaşu „valorifică, din punct de vedere hidroenergetic, cea mai mare cădere hidraulică din ţară aflată în execuţie, de cca. 488 de metri, obţinându-se într-un an mediu hidrologic o energie de 146,2 GW/an“, estimează energeticienii.

 Portalul galeriei de acces Pruncea este situat pe drumul forestier de pe Valea Casoca, la aproximativ 10 km de intersecţia cu Drumul Naţional Buzău-Braşov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel