Află dacă copilul tău este introvertit. Introvertiţii pot deveni cei mai importanți inovatori
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Maria Dumitraşcu
WhatsApp
Copiii introvertiți au multe de oferit lumii. Adesea sunt copii creativi, pasionați și profund gânditori, aduc un tip diferit de energie și dinamică socială acasă și la școală.

Copiii introvertiţi sunt adesea caracterizaţi greşit ca fiind timizi, aceştia interacţionând cu lumea într-o manieră rezervată și atentă. Acest lucru poate duce, uneori, la dificultăți sociale la şcoală. Înțelegerea modului în care pot fi ajutaţi copiii introvertiţi începe cu o înțelegere mai profundă a ceea ce înseamnă introversia.

Copiii introvertiţi sunt profund gânditori și foarte creativi, ei pot deveni cei mai importanți inovatori. Le plac discuţiile profunde şi filisofice sau cărţile şi filmele care îi provoacă să gândească. Se simt lipsiţi de energie după o ieşire şi au nevoie de momente în care să rămână singuri şi să-şi găsească din nou liniştea. Sunt fini observatori şi ascultători. Preferă experienţele care sunt ţinute sub control şi nu le plac surprizele.

Copiii extravertiţi diferă de cei introvertiți în tot, de la stilurile de comunicare până la preferințele de învățare. Extraverții se bazează adesea pe comunicare activă și pe învăţarea care este orientată spre acțiune. Introvertiţii, pe de altă parte, abordează totul mai rezervat. Ei se reînnoiesc prin singurătate, preferă să gândească mai întâi și să vorbească apoi și să învețe cel mai bine prin contemplare și observare. Aceste diferențe duc adesea la o serie de lupte pentru copiii introvertiți pe măsură ce aceștia intră în mediile sociale, precum şcoala şi munca.

Următoarele sfaturi se concentrează asupra câtorva lucruri specifice pe care părinții le pot face pentru a ajuta copiii introvertiţi să-și cultive abilitățile sociale:

1. Învățați-i pe copii cum să vorbească despre emoțiile lor.

2. Încurajați copilul introvertit să dezvolte relaţii apropiate de prietenie cu 1 sau 2 copii. Dacă copilului îi este foarte dificil, permiteți-i să dezvolte abilități sociale prin jocul său imaginativ. Încercaţi să ascultaţi povestirile pe care le creează și să-i complimentaţi comportamentul adecvat.

3. Modelați jocul cooperativ cu copiii dvs. Stați jos și jucați diverse jocuri, precum jocuri de cărți. Specificaţi "normele" sociale înainte de a începe un joc. Lăudați-vă verbal copiii atunci când demonstrează bune abilități sociale. Redirecționați copiii când uită una dintre "reguli".

Următoarele sfaturi îi pot ajuta pe părinți să sprijine învățarea socială și emoțională a copiilor introvertiți:

1. Învățați-i pe copii cum să ceară ajutor în diferite situații, inclusiv solicitarea de ajutor de la un profesor, solicitarea unui prieten pentru ajutor și solicitarea de ajutor într-un magazin.

2. Încurajați rezolvarea creativă a problemelor în situaţiile sociale. Practicați acest lucru frecvent la începutul unui nou an școlar.

3. Reamintiţi-le așteptările dvs. în mod regulat. Copiii au nevoie să ştie constant ce se aşteaptă de la ei, au nevoie de comportamente previzibile din partea adulţilor. Stabiliți o comunicare consistentă acasă şi la școală și discutați cu profesorul de la început despre temperamentul copilului dumneavoastră.

4. Ajutați-i pe copiii introvertiți să găsească un răgaz în timpul zilei. Învățați-i despre nevoia lor de momente liniştite și învățați-i cum să le obţină. Citirea (la momentele potrivite), mersul la bibliotecă sau vizitarea locului lor favorit pot fi modalități prin care copiii introvertiți pot să-și creeze câteva momente de pace în timpul zilei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel