Află ce drepturi ai dacă îţi petreci concediul în afara ţărilor UE
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
pasapoarte
pasapoarte

Comisia Europeană susţine că, în acest an, unul din şase europeni a planificat să îşi petreacă concediul în afara Uniunii Europene. În cazul în care ţara din care provin nu are reprezentanţă în statul în care se află, cetăţenii europeni pot solicita asistenţă ambasadei oricărei ţări UE.

În ansamblu, europenii efectuează în fiecare an aproximativ 90 milioane de călătorii în afara UE, fie din motive profesionale, fie pentru agrement.  În cazul în care un european are nevoie de ajutor în străinătate şi ţara din care provine nu are ambasadă sau consulat, Comisia Europeană precizează că toţi cetăţenii UE au anumite drepturi care derivă din cetăţenia europeană.

"De exemplu, în cazul în care ţara dumneavoastră nu este reprezentată, puteţi solicita asistenţă ambasadei sau consulatului unei alte ţări UE. Acest drept se aplică în situaţii întâlnite în mod curent, cum ar fi furtul unui paşaport, un accident grav sau o boală gravă, precum şi în situaţii de criză - cum ar fi evenimentele recente din Libia", explică într-un comunicat CE, publicat recent pe site-ul instituţiei.

Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate paşapoartele noi eliberate în Uniunea Europeană vor include informaţii tipărite privind protecţia consulară, împreună cu adresa site-ului UE care oferă detalii despre locurile de unde puteţi obţine ajutor pe durata concediului dumneavoastră în afara UE: www.consularprotection.eu. 20 de state membre ale UE fac deja sau au confirmat că vor face acest lucru pentru toate paşapoartele nou eliberate. Se aşteaptă ca şi celelalte să le urmeze exemplul cât mai curând.

"Este important ca, atunci când călătoresc în străinătate în această vară, cetăţenii europeni să îşi cunoască drepturile", a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.

Potrivit oficialului european, dacă statul membru din care provine cetăţeanul nu este reprezentat într-o ţară din afara UE, el are dreptul de a solicita asistenţă din partea oricărui consulat sau ambasadă UE şi are dreptul la protecţie în aceleaşi condiţii ca şi resortisanţii statului membru către a cărui ambasadă se îndreaptă.

"În scopul consolidării acestor drepturi şi al facilitării protecţiei consulare cotidiene a cetăţenilor, în următoarele şase luni, Comisia Europeană va propune măsuri legislative în materie de coordonare şi de compensaţie financiară. Protecţia consulară ţine de solidaritatea europeană. Cetăţenii ar trebui să ştie unde să găsească ajutor în caz de necesitate şi nu ar trebui să îşi facă griji cu privire la procedurile administrative", mai spune Reding.

Singurele ţări în care au reprezentanţe diplomatice toate cele 27 de state membre ale UE sunt Statele Unite, China şi Rusia.

Crizele din Libia, Egipt şi Yemen au pus în evidenţă importanţa sprijinului consular pentru cetăţenii ajunşi în străinătate în voia sorţii. De exemplu, în momentul izbucnirii crizei din Libia, în această ţară se aflau aproximativ 6.000 de cetăţeni UE, dar numai opt state membre aveau reprezentanţe acolo. De asemenea, protecţia consulară este importantă în situaţii curente, cum ar fi pierderea sau furtul unui paşaport, un accident grav sau o boală gravă, arestare sau detenţie, mai arată CE.

Tratatele UE garantează tuturor cetăţenilor UE dreptul la tratament egal în materie de protecţie din partea autorităţilor diplomatice şi consulare ale oricărui stat membru, atunci când călătoresc sau locuiesc pe teritoriul unei ţări terţe în care propria ţară nu este reprezentată (articolul 20 alineatul (2) litera (c) şi articolul 23 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi articolul 46 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene). În aproape toate ţările lumii, cel puţin un stat al UE nu este reprezentat.

Pentru mai multe informaţii despre drepturile consumatorilor, vizitaţi pagina  de Facebook “ Asociatia Nationala pentru Protecţia Consumatorilor o9atitudine” sau site-ul www.protectia-consumatorilor.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel