Afişul primului film documentar românesc, "Eminescu, Veronica, Creangă", prezentat în premieră la Muzeul Naţional de Istorie a României, pe 15 ianuarie
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Sursa: Facebook MNIR
Sursa: Facebook MNIR
Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale sărbătorită pe 15 ianuarie, Muzeul Naţional de Istorie a României va expune, în premieră, afişul primului film documentar românesc "Eminescu, Veronica, Creangă", din 1914, film comemorativ realizat de Octav Minar şi editat de Casa Pathe Freres.

Afişul, recuperat în anii '80, din podul unei case, în timpul demolării cartierului Uranus, face parte din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, partener apropiat al MNIR, şi a fost restaurat recent în laboratorul de restaurare carte a muzeului.

Cu aceeaşi ocazie, va avea loc, într-un cadru restrâns, fără participarea publicului, situaţie impusă de pandemia de COVID-19, deschiderea oficială a expoziţiei "Fragment. Experienţa restaurării", moment ce va fi disponibil online, pe pagina oficială de Facebook şi pe canalul de YouTube ale muzeului.

Expoziţia, deschisă publicului încă din luna decembrie a anului care tocmai s-a încheiat, propune vizitatorilor o incursiune în fascinanta lume a restaurării patrimoniului, dezvăluind modul în care obiectele muzeale dobândesc noi etape în existenţa lor, prin activităţile profesioniste desfăşurate în laboratoarele de restaurare ale Muzeului Naţional de Istorie a României: carte, ceramică, lemn, metal, pictură şi textile. Astfel, vizitatorii vor putea descoperi istoria, altfel povestită, cu ajutorul celor peste 200 de bunuri culturale restaurate (unele etalate în premieră, altele clasate în categoria Tezaur), precum şi detalii mai puţin cunoscute despre activitatea de restaurare şi importanţa acesteia pentru managementul colecţiilor muzeale, informează instituţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel