Afidele nu vor mai ataca trandafirii sau tufele de coacăz: utilizează un insecticid natural și ieftin
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 29 mai 2023, 13:57
WhatsApp
Afidele nu vor mai ataca trandafirii sau tufele de coacăz, utilizează un insecticid natural și ieftin. Sursa foto: freepik.com
Afidele nu vor mai ataca trandafirii sau tufele de coacăz, utilizează un insecticid natural și ieftin. Sursa foto: freepik.com
Trandafirii sunt plante care se adaptează foarte ușor dacă sunt îngrijiți corespunzător. Tufele de trandafiri au nevoie de mai multă atenție decât alte flori, dar îngrijirea lor este o activitate pe care o poate face și un grădinar începător.

Amoniacul este probabil unul dintre cele mai populare produse farmaceutice, folosite de grădinari. Aceasta nu este doar nutriție, ci și o protecție excelentă împotriva dăunătorilor, în special, a afidelor.

Pentru a proteja trandafirii și tufele de coacăz poți să pregătești acasă un insecticid natural și ieftin. Pentru asta, se diluează o lingură de amoniac și una de săpun lichid (sau detergent de spălat vase) ăn putină apă. Toarnă apoi acest amestec în 8-10 litri de apă caldă.

Pulverizează trandafirii și tufele de coacăz de jos în sus cu această soluție. Acest lucru va proteja plantele de o infestare cu afide!

 

Vezi și: Trandafirii vor înflori magnific anul viitor dacă toamna veți face acest lucru

 

A venit momentul să începeți să pregătiți trandafiri pentru iarnă. Pentru asta trebuie să efectuați o serie de măsuri pregătitoare. Pentru ca trandafirii să ierneze cu bine, trebuie să vă asigurați sunt pregătiți de sezonul rece. Un îngrășământ excelent pentru trandafiri în septembrie este fosfatul monopotasic.

La o găleată cu apă se pune o lingură de fosfat monopotasic. În funcție de dimensiunea tufei de trandafir, turnați până la 3 litri de soluție finită. În prealabil, este de dorit să afânați un pic pământul de la rădăcină și să faceți un șanț în jur, încât soluția să nu se scurgă.

Nu mai aruncați zațul de cafea: valorează cât aurul pentru plante 

Acest îngrășământ trebuie aplicat toată luna septembrie și va ajuta lăstarii tineri să se maturizeze, iar planta va tolera bine înghețul.

În septembrie, toate florile uscate trebuie îndepărtate. În septembrie, planta nu se taie, deoarece orice tăietură va fi un semnal pentru trandafir să dea un lăstar nou. Planta va pierde doar energie, deoarece lăstarii nu vor avea timp să se maturizeze înaintea sezonului rece.

În septembrie, puteți începe, treptat, să tăiați frunzele. Nu este necesar să le eliminați pe toate odată, mai ales dacă sunt încă multe flori pe tufa de trandafir. Puteți începe cu frunzele inferioare și continua treptat până la coroană. Coroanele sunt lăsate la final.  

Această lucrare necesită timp și nu orice grădinar își va asuma activitate, ma ales dacă există tufe mari. În acest caz, frunzele care cad singure în luna noiembrie.

Ai fost în vacanță și plantele din casă s-au uscat? Le poți salva dacă faci asta

De asemenea, puteți folosi azotat de amoniu. Astfel, un kilogram de  azotat de amoniu trebuie  diluat într-o găleată cu apă și turnat în jurul plante, peste frunzele căzute. Substanța va elimina rație  ciupercile patogene, bacteriile și dăunătorii. În plus, din acest tratament, frunzele vor începe să se descompună mai repede, transformându-se în îngrășământ.

Tufele de trandafiri trebuie, de asemenea, tratate de agenți patogeni și dăunători. Cea mai bună opțiune este o soluție de sulfatul de fier. Într-o găleată cu apă se toarnă 400 grame de suflat. Tratați cu atenție tufișurile cu această soluție.

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?