Afecțiuni cardiace severe, intervenții chirurgicale la Timișoara
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Operație
Operație
La Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara, o echipă medicală complexă a efectuat, cu succes, două noi proceduri de implantare de valve cardiace aortice percutan (TAVI) la pacienţi octogenari cu afecţiuni cardiace şi asociate severe. Din păcate, însă, nu mai sunt fonduri pentru alte asemenea proceduri care costă, fiecare, în jur de 25.000 de euro. 

Două noi proceduri de implantare de valve cardiace aortice percutan (TAVI) la pacienţi octogenari cu afecţiuni cardiace şi asociate severe au realizate, zilele acestea, la de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara. E vorba de doi pacienți, unul de 84 de ani și al doilea de 81 pentru care nu exista altă alternativă terapeutică.

Pacienții, de 84 și 81 de ani

„În data de 28 august au avut loc, la IBCV Timişoara, încă două proceduri de implantare a unei valve cardiace aortice percutan (TAVI), la un pacient în vârstă de 84 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă, operat pe cord în urmă cu 11 ani, cu patru bypass-uri, şi la un pacient de 80 de ani, cu stenoză aortică şi boală renală", a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IBCV Timişoara, prof. dr. Marian Gaşpar, într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres.

Intervenţiile au fost efectuate cu succes de către echipa complexă formată din chirurgi cardiaci, medici anestezişti, cardiologi intervenţionişti, echocardiografişti şi personal medical special, din care au făcut parte prof. dr. Markus Linz (Germania, proctor oficial din partea firmei Edwards), prof. dr. Marian Gaşpar, chirurg cardiovascular, dr. Mihaela Gheorghiu, dr. Adi Volcescu, dr. Daniel Nica, dr. Horia Cioloca, dr. Ani Mornos, asistenta şefă Gabi Mitrescu.

Nu mai sunt fonduri pentru alte proceduri

IBCV Timişoara a primit pentru anul 2018 fonduri pentru doar patru astfel de proceduri, care au fost deja efectuate. O astfel de intervenţie costă 25.000 de euro, toate fiind acoperite prin programe naţionale ale Ministerului Sănătăţii.

„Am solicitat Casei de Sănătate Timiş, prin conducerea Institutului, manager şef de lucrări dr. Constantin Luca, suplimentarea acestui program, lista de aşteptare a pacienţilor pentru această procedură fiind deschisă", menţionează Marian Gaşpar, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel