Data publicării:

Afacere marca Hidroelectrica, pregătită de Vosganian. România vinde rezerva Cupru Min la solduri

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
Cupru Min
Cupru Min

Alegeri prezidentiale 2024

Un mega-scandal politic poate izbucni în orice moment, din cauza unei afaceri pregătite în mandatul lui Varujan Vosganian. Ministerul Economiei a preluat modelul Hidroelectrica, din anul 2000, moment în care s-a lansat sintagma „băieții deștepți” din energie. În 2013, în loc de energie electrică, statul va vinde cupru. Mai precis, 331.890 de tone de concentrat de cupru de la Cupru Min, la un preț care va fi stabilit marți, 15 octombrie, în urma unei licitații. Problema este că prețul va fi înghețat la valoarea stabilită marți, iar contractul de vânzare se va încheia pe o perioadă de șapte ani, potrivit anunțului de vânzare publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Afacerea se realizează pe o piață a cuprului în scădere, ceea ce aduce prețul în jos. Iar câștigătorul poate da lovitura, în măsura în care prețul va crește. Ori, exact asta se întâmplă pe un interval mai lung, așa cum este cel din contract. Între 2002-2011, prețul cuprului a crescut de la 1.300 până aproape de 10.000 de dolari pe tonă!

[caption id="attachment_375721" align="aligncenter" width="640"] foto: adevarul.ro[/caption]

Potrivit anunțului de vânzare, va fi scoasă la licitație o cantitate de 331.890 de tone de concentrat de cupru. La o concentrație de 22%, înseamnă că se vor obține circa 73.016 tone de cupru. La un preț de 6.900 de dolari pe tona de cupru - prețul de pornire al licitației, ajungem la un total de circa 503.810.000 de dolari. Bani care ar urma să fie încasați de statul român. Nu sună rău, dar să vedem cum stă, de fapt ,situația.

Cu 40 de milioane de euro, trader-ul îngheață prețul la nivelul de jos

Investitorul va plăti un avans de 40.000.000 de euro, în schimbul căruia va primi cel mult 45.460 de tone de concentrat de cupru, cantitate ajustabilă în funcție de prețul de vânzare. Mai important de atât, va obține blocarea prețului pentru următorii șapte ani la nivelul stabilit în octombrie 2013. "Prețul adjudecat în cadrul licitației va reprezenta preț minim de cumpărare pentru cuprul din concentrat de cupru, care se va aplica pentru întreaga cantitate de concentrat de cupru care va forma obiectul contractului de vânzare și pe toată perioada de derulare a contractului", se arată în anunțul de vânzare. Pe scurt, în schimbul a 40.000.000 de euro, câștigătorul licitației obține o înghețare pentru prețul cuprului din restul de 286.430 de tone de concentrat. Dacă  tendința de creștere a prețului se menține, statul poate pierde între 500 de milioane și un miliard de euro, pe care i-ar fi obținut dacă ar fi vândut la prețul pieței.

"Prețul cuprului va crește, nu e o afacere bună pentru România"

Fostul deputat PDL Nicolae Bud, specialist în minerit, consideră că această afacere nu este bună pentru statul român, arătând că prețul cuprului va crește în următoarea perioadă.

"Nu știu dacă Cupru Min , în situația în care este astăzi,  este capabilă de a produce cantitățile de cupru invocate. Având în vedere că prețurile cuprului la Bursa de la Londra sunt volatile, ne putem afla într-o situație destul de sensibilă. Aproape aș paria că prețul cuprului va crește în următorii șapte ani. Eu zic că nu este o afacere bună pentru statul român", a declarat Nicolae Bud, pentru DC News.

Anunțul de vânzare, apărut în cea mai proastă perioadă a anului

După creșterea uriașă înregistrată până la începutul lui 2011, prețul cuprului a terminat anul în scădere. În 2012, însă, a crescut cu 5%. În 2013, până la 15 septembrie, prețul cuprului a scăzut cu 12 procente față de începutul anului, potrivit spuselor lui Silviu Pojar, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, citat de finantistii.ro. În luna iunie, cuprul a atins prețul minim pe 2013, iar în luna iulie s-a făcut anunțul de vânzare a celor 331.890 de tone de concentrat de cupru de la Cupru Min. Perioada ideală pentru trader-ul care încheie un contract cu statul român, am putea spune.

Riscuri minime pentru investitori

Cumpărând doar minereul, trader-ul își asumă un singur risc - posibilitatea ca prețul cuprului să scadă. Dar, având în vedere evoluția din ultimul deceniu, acest lucru este extrem de greu de crezut. Totuși, să luăm în calcul și ipoteza scăderii prețului. Câștigătorul licitației tot nu riscă mare lucru. De ce? Pentru a nu lucra în pierdere, compania ar putea renunța la minereu. Astfel că, în schimbul avansului de 40.000.000 de euro, aceasta va primi cantitatea aferentă de concentrat cupru, după care ar putea renunța la restul. Mai bine îl lasă în pământ decât să-l vândă mai departe în pierdere. Deci, riscuri minime pentru investitor. De partea cealaltă, Cupru Min, și statul român, vor avea de-a face cu o serie riscuri: accidente de muncă, de mediu, posibilitatea ca prețul de producție să crească etc. Iar în cazul în care prețul cuprului va crește, Cupru Min va continua să vândă la același preț, stabilit marți, prin licitație.

Adio privatizare

Cu producția pe următorii șapte ani vândută, ne întrebăm cum se va mai putea pune problema privatizării Cupru Min. Cine va fi dispus să investească în utilaje și tehnologie, să susțină forța de muncă și să plătească pentru riscurile tehnologice sau pentru ecologizare, fără să aibă siguranța că va mai rămâne ceva de exploatat după scoaterea celor 331.890 de tone de concentrat de cupru?

Contactat de DC News, fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a refuzat să ofere detalii cu privire la acest subiect. Vosganian ne-a îndemnat să ne adresăm succesorului de la Economie, cu toate că anunțul de vânzare a fost publicat în perioada mandatului său de ministru.

Vezi și: Mii de tone de cupru vor fi vândute la un preț mult sub cel al pieței

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel