Aeroporturile, adevărate focare de virusuri gripale
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
aeroport
aeroport
Cercetătorii au identificat prezența virusurilor gripale pe numeroase suprafețe din aeroporturi. Află ce trebuie să faci pentru a opri răspândirea acestor virusuri.

Prin aeroporturi circulă anual milioane de pasageri din lumea întreagă. Odată cu oamenii, circulă și miliarde de virusuri și bacterii. Experții de la Universitatea din Nottingham și de la Institutul Național de Sănătate din Finlanda au analizat suprafețele cele mai expuse din aeroporturi. Scopul? „Identificarea punctelor de risc și elaborarea unor măsuri privind limitarea transmiterii bolilor infecțioase”, explică în raportul lor publicat în BMC Infectious Diseases. 

Virusuri gripale, detectate pe numeroase suprafețe

În iarna lui 2016 - perioadă de vârf a gripei sezoniere - au fost prelevate probe de pe suprafețe și din aer, săptămânal, în aeroportul Helsinki-Vantaa din Finlanda. Au fost testate virusurile gripale A și B, virusul sincițial, adenovirusurile, rinovirusurile și coronavirusurile. 

Cel puțin unul dintre aceste virusuri a fost descoperit în 10% dintre eșantioanele prelevate, mai exact pe jucăriile din spațiile pentru copii, pe dispozitivele de plata cu cardul de la farmacii, pe balustradele scărilor și pe geamurile de la punctele de control pașapoarte

Cutiile din plastic utilizate în zonele de control al bagajelor au prezentat cel mai mare risc de contaminare cu virusuri, iar atingerea lor este aproape inevitabilă pentru toți pasagerii care trec prin aeroporturi”, au explicat autorii studiului.

Surprinzător, dar în toalete nu au fost depistate niveluri îngrijorătoare de virusuri.  

Recomandări adresate călătorilor

„Acest studiu susține necesitatea unei mai bune sensibilizări a publicului privind răspândirea infecțiilor virale”, conchide Jonathan Van Tam, profesor la Facultatea de Medicină din Nottingham. 

Pentru a limita răspândirea virusurilor, specialiștii recomandă călătorilor să se spele frecvent pe mâini și să tușească în batistă, apoi să se spele pe mâini. 

„Aceste măsuri simple ajută la prevenirea pandemiilor și sunt importante în zonele supraaglomerate din aeroporturi”, precizează specialiștii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel