Data publicării:
AEP, finanţarea campaniei PNL: A fost sesizată ANAF
Autoritatea Electorală Permanentă precizează că a sesizat ANAF pentru toate cazurile în care "realitatea şi legalitatea operaţiunilor economico-financiare" a cheltuielilor efectuate de PNL pentru alegerile parlamentare din 2016 "nu a putut fi verificată".
Precizarea se regăseşte într-un răspuns oficial transmis Camerei Deputaţilor, ca urmare a interpelării deputatului Liviu Dragnea, preşedintele forului legislativ, cu privire la sancţiunile aplicate la eventuale nereguli comise de PNL.
Răspunsul adresat lui Liviu Dragnea de către AEP - document transmis Camerei Deputaţilor în data de 16 iulie 2018 urmare a unei interpelări adresate de acesta preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente pe 10 iulie 2018 - conţine concluziile unui raport de control al Autorităţii, încheiat la data de 27 martie 2017, cu privire la totalitatea veniturilor şi cheltuielilor realizate de Partidul Naţional Liberal cu ocazia desfăşurării alegerilor parlamentare din anul 2016, relatează Agerpres.
Ce se arată în răspunsul AEP
Astfel, în răspuns se arată, între altele, că: "în cazul în care din documentele prezentate de către formaţiunea politică nu a rezultat în mod clar tipul de serviciu sau al bunului achiziţionat, respectiv realitatea acestora, Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat informaţii suplimentare de la reprezentanţii competitorului electoral (inclusiv de la organizaţiile teritoriale şi mandatarii financiari) şi/sau de la furnizorii de bunuri şi servicii".
"În plus, pentru toate cazurile în care a existat o suspiciune de facturare incorectă, Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat instituţiei competente, respectiv Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin adresa nr. 7200/24.05.2017, neregulile financiare constatate de controlorii AEP, în vederea analizării şi competentei verificări", precizează Autoritatea.
Autoritatea transmite, totodată, că în cadrul controlului finanţării campaniei electorale a PNL la parlamentarele din 2016, efectuat în vederea rambursării sumelor cheltuite, a constatat că "realitatea şi legalitatea unor operaţiuni financiare nu a fost probată conform Legii 334/2016 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale" şi "drept urmare, Autoritatea Electorală Permanentă nu a validat sumele aferente cheltuielilor electorale menţionate şi a emis Decizia de nerambursare a cheltuielilor electorale nr. 108/10.04.2017 pentru suma de 1.774.123,62 lei".
Deficienţe constatate de controlorii AEP
AEP precizează că suma include toate sumele invalidate în urma controlului desfăşurat cu privire la cheltuielile pe care PNL le-a efectuat pentru campania din 2016.
"Deficienţele constatate de controlorii AEP în urma controlului finanţării campaniei electorale a Partidului Naţional Liberal la alegerile parlamentare din 2016 au fost exclusiv de natură financiară şi contravenţională, acolo unde realitatea şi legalitatea operaţiunilor economico-financiare nu a putut fi verificată de Autoritatea Electorală Permanentă fiind sesizată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală", se precizează în răspunsul Autorităţii către Liviu Dragnea.
Nu în ultimul rând, AEP menţionează că, până în prezent (la data transmiterii răspunsului - n.r.), nu a primit "rezultatul verificărilor efectuate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (din cadrul ANAF - n.r.)".
Ce conţine interpelarea făcută de Liviu Dragnea
În interpelarea adresată de deputatul Liviu Dragnea cu privire la raportul Autorităţii referitor la cheltuielile făcute de PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016 se solicită AEP să precizeze "care au fost măsurile dispuse cu privire la modalitatea de executare a obligaţiilor rezultate din încheierea Contractelor de Prestări Servicii între/ de către filialele PNL".
Totodată, social-democratul a cerut AEP să spună care au fost sancţiunile dispuse de către reprezentanţii Autorităţii cu privire la faptul că, "în baza mai multor Contracte de Prestări Servicii încheiate între filialele PNL şi o firmă privată, a fost prestat un serviciu unic, dar au fost emise 5 facturi distincte în cuantum de 17.335,68 lei, urmărindu-se astfel eludarea aplicării normelor referitoare la rambursarea cheltuielilor", norme prevăzute în Legea 334/2006.
Nu în ultimul rând, Dragnea a solicitat AEP data la care au fost sesizate organele de urmărire penală, "potrivit art. 291 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, republicată, cu privire la modificarea conţinutului facturilor emise de către o firmă privată, în baza unui Contract de Prestări Servicii încheiat cu filialele PNL, facturi depuse iniţial în vederea rambursării cheltuielilor de către Autoritatea Electorală Permanentă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News