Adunarea Generală a ONU susține candidatura Palestinei pentru statutul de membru cu drepturi depline
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Vineri, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a susținut covârșitor candidatura Palestinei pentru a deveni membru cu drepturi depline. Rezoluția de recunoaștere a Palestinei ca stat calificat să adere la ONU a primit recomandarea favorabilă a Consiliului de Securitate, scrie Reuters.

Votul celor 193 de state membre din cadrul Adunării Generale a constituit o evaluare globală a sprijinului pentru demersul palestinian. Mișcarea ar recunoaște efectiv un stat palestinian, asta după ce luna trecută a primit drept de veto din partea Statelor Unite în Consiliul de Securitate.

Rezoluția a fost adoptată cu 143 de voturi pentru și nouă împotrivă (inclusiv SUA și Israel), în timp ce 25 de țări s-au abținut. Aceasta nu acordă Palestinei calitatea de membru ONU cu drepturi depline, ci doar o recunoaște ca fiind calificată să adere. Rezoluția „stabilește că Statul Palestina... ar trebui, prin urmare, să fie admis ca membru” și „recomandă ca și Consiliul de Securitate să reconsidere problema în mod favorabil”.

Inițiativa palestiniană are loc la șapte luni de la declanșarea conflictului dintre Israel și militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza. De asemenea, are loc în contextul extinderii așezărilor israeliene în Cisiordania ocupată, pe care ONU le consideră ilegale.

„Vrem pace, vrem libertate”, a declarat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, înainte de vot. „Un vot pentru este un vot pentru existența Palestinei. Nu este împotriva niciunui stat... Este o investiție în pace”.

Potrivit Cartei ONU, calitatea de membru este deschisă „statelor iubitoare de pace”, care acceptă și sunt capabile și dispuse să își asume obligațiile prevăzute în document.

Aplicația pentru obținerea statutului de membru ONU cu drepturi depline necesită aprobarea Consiliului de Securitate, format din 15 membri, și ulterior a Adunării Generale. Este probabil ca măsura să se confrunte din nou cu dreptul de veto al SUA.

Privilegii suplimentare la ONU

Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, a subliniat că acțiunile unilaterale în cadrul ONU sau pe teren nu vor promova o soluție cu două state. „Votul nostru nu reflectă opoziția față de statalitatea palestiniană. Am fost foarte clari că o susținem și căutăm să o avansăm în mod semnificativ. În schimb, este o recunoaștere a faptului că statalitatea va veni doar în urma unui proces care implică negocieri directe între părți”.

Rezoluția adoptată vineri acordă palestinienilor anumite drepturi și privilegii suplimentare în cadrul ONU începând din septembrie 2024, cum ar fi un loc în sala de ședințe, dar fără drept de vot.

Palestinienii au în prezent statutul de stat observator nemembru, o recunoaștere de facto a statalității acordată de Adunarea Generală a ONU în 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel